Vanliga frågor inom uppleva och göra
Vilka föreningar finns i Salems Kommun?
Du kan få reda på vilka föreningar som finns i salems Kommun genom att välja uppleva och göra fliken föreningar/föreningsregister. Här får du se en lista på olika föreningar uppdelade på teman, ex kultur, idrott, politik.
Du kan även fråga fritidskonsulent Annika Holmertz, 08-53259915, annika.holmertz@salem.se
Vilka sevärdheter finns i Salems Kommun
För att få reda på vilka sevärdheter som finns i salems kommun gå in på Uppleva och göra och välj fliken sevärdheter.
Vad händer för kulturevenemang i Salems kommun?
För att få reda på vilka kulturevenemang som finns i Salems kommun kan du gå in på kommunens hemsida och titta på evenemangskalendern. Eller välja Uppleva och göra fliken kultur. Där finns ett aktuellt pressmeddelande över kulturutbudet i kommunen.
Du kan även ta kontakt med Rolf Johanson, kultur- och fritidschef , 08-53259915, rolf.johanson@salem.se.
Vad kan jag söka för bidrag för bidrag för fritidsverksamhet ?
Du får reda på vilka bidrags som finns för föreningslivet och för barn- och ungdomsverksamheten under Uppleva och göra/Föreningar/Bidrag, stöd och stipendier eller kontakta fritidskonsulent Annika Holmertz på 08-532 599 13, annika.holmertz@salem.se.
Hur bokar jag en tid i idrottshallarna?
För att veta om det finns lediga tider i idrottshallarna kan du se fliken Idrottsanläggningar/boka lokal under Uppleva och göra.
Hittar du en lämplig tid och idrottshall kontaktar du fritidskonsulent Annika Holmertz på 08-532 599 13, annika.holmertz@salem.se
Hur mycket kostar det om jag blir försenad med en biblioteksbok eller tappar bort det jag lånat?
Det du lånar på biblioteket får du ha i olika lång tid. Se nedan.
Böcker, ljudböcker: 28 dagar
Vid reservationskö blir lånetiden 14 dagar.
Musik och tidskrifter: 14 dagar
Filmer och TV-spel: 7 dagar
Du är ansvarig för dina lån fram tills att de är avregistrerade. Målsman ansvarar för sina barns lån. Behåll alltid ditt kvitto. Du ansvarar för att det du lånat återlämnas i tid. Vi tar inte ut några förseningsavgifter på barn- och ungdomsböcker.
Du förlorar rätten att låna om du inte följer lånereglerna eller har en skuld på 150 kronor eller mer till biblioteket.
Förseningsavgifter för vuxna
Försenade böcker, CD och tidskrifter : 5 kr per påbörjad vecka.
Försenad film och TV-spel: 20 kr per dag
Du är skyldig att ersätta lån som ej återlämnats eller skadats.
Vuxenbok: 300 kr
Barnbok: 150 kr
Ljudbok: 300 kr
CD: 200 kr
Film, TV-spel: 600 kr
Språkkurs: 600 kr
Tidskrift: 60 kr
Finns det trådlöst internet på biblioteket?
Ja, det finns en trådlöst internetuppkoppling (wifi) på biblioteket. Du kan koppla upp din dator, surfplatta eller mobil. Kontakta oss i biblioteket för att få instruktioner.
Jag vill låna en e-bok eller e-ljudbok. Hur gör jag?
E-böcker
E-böcker är digitala filer som du läser direkt på din dator, i mobiltelefonen eller i din surf- eller läsplatta. För att låna behöver du ett bibliotekskort och en PIN-kod. Du måste även ha ett adobe-id för att kunna öppna upphovsrättsskyddade filer samt installera ett läsprogram på den enhet du tänk använda för att läsa din e-bok.
På bibliotekets webb finns instruktioner för hur du lånar e-böcker.
E-ljudböcker
E-ljudböcker är ljudfiler som du lyssnar på strömmande. Du måste alltså vara uppkopplad mot Internet för att kunna lyssna. För att låna behöver du ett bibliotekskort och en PIN-kod.
På bibliotekets webb finns instruktioner för hur du lånar e-ljudböcker.
Jag kan inte ta mig till biblioteket. Kan jag få hjälp på något vis?
Om du inte kan besöka biblioteket på grund av funktionshinder eller sjukdom kan du ändå låna böcker och annat som biblioteket har att erbjuda. Tjänsten kallas Boken kommer. Det betyder att man kan få talböcker eller tryckta böcker levererade hem till bostaden.
Du bestämmer själv hur ofta du vill ha nya böcker och vilken dag och tid som passar bäst för leverans. Du kan själv välja vilka böcker du vill ha, till exempel en favoritförfattare, ett ämne eller genre du tycker om. Vi kan även plocka ihop ett paket med böcker som vi väljer ut åt dig.
Om du vill få böcker, talböcker och tidskrifter hemskickade till din bostad kontakta oss på biblioteket@salem.se eller 08-532 599 10.
Hur lånar jag om det jag lånat på biblioteket?
Du kan låna om direkt på bibliotekets webb. Du måste logga in med ditt lånekortsnummer eller ditt personnummer (tio siffror) och din PIN-kod. Har du glömt din PIN-kod eller aldrig fått någon måste du komma till biblioteket för att få hjälp. Av säkerhetsskäl lämnar vi ej ut PIN-koder via e-post eller telefon.
Såhär gör du för att låna om:
- Logga in på bibliotekets webb.
- Klicka på Mina sidor i huvudmenyn längst upp på webbsidan.
- Klicka på Mina lån. Nu kan du se alla dina lån i en lista och vilket datum böckerna ska lämnas tillbaka. Ibland står det: Titeln går inte att låna om. Det kan bero på att böckerna är reserverade, försenade eller att det är en film eller TV-spel.
- Hitta den bok, ljudbok osv. som du vill låna om. Tryck på Låna om i rutan till höger om titeln. När du fått ett nytt återlämningsdatum vet du att böckerna är omlånade.
Här hittar du bibliotekets webb.
Du kan även kontakta biblioteket på biblioteket@salem.se eller 08-532 599 10.
Hur får man tag på fältarna?
För att få tag på kommunens fältare så kan man maila. Mailadresser till varje fältare finns under sidan "personal", under fritidsgården.
Är det ett akut ärende så kan man ringa till fältmobilen som alltid följer med oss när vi är ute. Den har telefonnummer: 070-623 30 31. Vi brukar svara på fredagakvällar och lördagkvällar mellan klockan 18 - 01. Ringer du en annan tid så lämna ett meddelande så ringer vi upp.
Vilka tider har fritidsgården öppet?
För barn mellan årskurs 4 och 6 har fritidsgården öppet mellan klockan halv två och halv sex, måndag till fredag. Vid lov öppnar fritidsgården klockan 12 istället för halv två.
För ungdomar mellan årskurs 7 och 18 år öppnar fritidsgården klockan halv 7, tisdag till lördag. Gården stänger halv 10 på vardagar, och halv 12 på fredagar och lördagar. Vid lov öppnar fritidsgården upp även på måndagkvällar.
När är biblioteket öppet?
Bibliotekets öppettider är:
måndag, torsdag: 13-19
tisdag, onsdag, fredag: 10-17
lördag: 10-15 (september - maj)
Ibland har vi andra öppettider, till exempel under sommaren och vid röda dagar. Dessa hittar ni på bibliotekets webb.
Jag har ingen eller har glömt min PIN-kod till bibliotekskortet. Hur gör jag då?
Du väljer PIN-kod till ditt lånekort på biblioteket. Har du glömt din PIN-kod eller aldrig valt någon måste du komma till biblioteket för att välja en ny. Av säkerhetsskäl delar vi inte ut eller ändrar PIN-kod per telefon eller e-post.
Hur skaffar jag ett bibliotekskort?
För att låna på biblioteket behöver du ett bibliotekskort. Det får du på biblioteket. Du måste visa upp en giltig legitimation. Du behöver inte bo i Salems kommun eller ha ett fullständigt personnummer för att få ett lånekort. Biblioteket är till för alla. Barn måste ha målsmans skriftliga godkännande. När du undertecknar kortet godkänner du bibliotekets låneregler. Du väljer en fyrasiffrig PIN-kod till kortet. Med hjälp av den kan du använda våra självbetjäningsautomater, logga in på vår webb och sköta dina biblioteksärenden samt använda våra e-resurser såsom e-böcker, e-ljudböcker och databaser.
Det första kortet du skaffar är gratis. Kontakta biblioteket för att spärra kortet om du blir av med det. Vill du ha ett nytt kort kostar det 30 kronor.
Det är gratis att låna. Du kan låna böcker, ljudböcker, talböcker, e-böcker, e-ljudböcker, tidskrifter, film, TV-spel och musik. Lånetiden kan vara olika lång. Du är ansvarig för de lån du gör och att lånen lämnas tillbaka i tid. Du kan använda bibliotekets webb för att låna om.