Salems kommun arbetar för en långsiktig förbättring av trafiksäkerheten enligt Trafikverkets nollvision, där målet är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken.
Det är många som delar våra gator och vägar – fotgängare, cyklister, kollektivtrafik, bilar och andra fordon. För att alla ska kunna känna sig trygga i trafiken behöver vi samarbeta, både genom att utforma gatorna på ett genomtänkt sätt och genom att visa hänsyn och anpassa vårt beteende i trafiken.
När vi bedömer om en gata behöver hastighetsdämpande åtgärder tar vi hänsyn till flera faktorer för att avgöra vilka gator som ska prioriteras.
Genom olika mätningar identifierar vi de gator som har behov av åtgärder och vilka som är mest angelägna. De faktorer som påverkar beslutet är:
Kommunen är restriktiv med att sätta ut farthinder och gör det endast på platser med hög trafikvolym och höga hastigheter. Farthinder kan bidra till ökad bullernivå och leda till ryckig körning, vilket kan påverka boende och yrkeschaufförer negativt. I vissa fall kan alternativa lösningar, som busskuddar, vara ett alternativ om vägens bredd och markförhållanden tillåter det.
Sätt ut blomlådor för att dämpa hastigheten på din gata
Bor du i ett villakvarter och tycker att bilar kör för fort på gatan utanför? Du kan ansöka om tillstånd hos Salems kommun för att placera ut blomlådor som hastighetsdämpande åtgärd på er bostadsgata.
Blomlådor som trygghetsåtgärd
Olyckor mellan motorfordon och oskyddade trafikanter är ovanliga på bostadsgator, där hastigheten generellt är låg. Därför används blomlådor främst som en trygghetsåtgärd snarare än en trafiksäkerhetsåtgärd.
Så här går du tillväga
Ansökan ska innehålla:
- Medgivande från grannar.
- Förslag till placering av blomlådor.
Villkor vid beviljad ansökan
Lokala trafikföreskrifter reglerar trafiken på specifika platser, till skillnad från de generella trafikreglerna i Trafikförordningen, som gäller lika över hela landet. Föreskrifterna kan vara permanenta, säsongsbundna eller tillfälliga, till exempel i samband med byggnationer. Aktuella föreskrifter för en specifik gata kan sökas via Transportstyrelsens Svensk trafikföreskriftssamling.
De flesta lokala regler markeras med tydliga vägmärken, medan en liten del är allmänna och saknar märkning, som till exempel bestämmelser för tättbebyggt område. Trafikanter är skyldiga att känna till och följa dessa regler.
I Salem beslutar kommunen om föreskrifter för vägar inom tättbebyggda områden, där tekniska nämnden fastställer alla lokala trafikföreskrifter.
Om du vill föreslå ändringar i lokala trafikföreskrifter, till exempel kring parkering eller hastighet, kan du kontakta kommunen om vägen ligger inom tätorten, eller Länsstyrelsen för andra områden. Beskriv ditt ärende i en skrivelse och motivera ändringen. Det rekommenderas att få med berörda grannar och bifoga en namnlista. Kommunen prövar sedan förslaget innan tekniska nämnden fattar beslut.
Kommunen får många förfrågningar om sänkt hastighet, det är förarens ansvar att följa lagen och polisen som övervakar efterlevnaden.
Enligt Trafikförordningen är 30 km/h den lägsta tillåtna hastighetsgränsen som kommunen kan besluta om.
Att hålla rätt hastighet minskar bränsleförbrukning och utsläpp av luftföroreningar. Vid en sänkning från 50 till 40 km/h på lokalgator minskar koldioxidutsläppen med cirka 10 procent, vilket gynnar både miljön och hushållens bränslekostnader.
Genom att alla trafikanter respekterar hastighetsbegränsningarna kan vi tillsammans bidra till en tryggare och mer hållbar trafikmiljö i Salem.
Alla kan bidra till att öka säkerheten kring skolområden. Här är några enkla men viktiga saker du kan göra:
Vi stödjer Trafikkalendern
Trafikkalendern är ett initiativ som uppmuntrar skolor att arbeta med trafikfrågor som en del av undervisningen. Vi anser att det är viktigt att barn tidigt lär sig om trafiksäkerhet och deltar aktivt i att skapa en tryggare trafikmiljö.
För att göra trafikundervisningen både rolig och lärorik skickar vi ut Trafikkalenderns material till skolorna i kommunen. Eleverna kan delta i olika aktiviteter under året och har chansen att vinna fina priser.
Som fastighetsägare har du ansvar för att hålla växtligheten på din tomt välskött för att säkerställa god sikt och minska risken för olyckor. Växter som inte trimmas kan skymma sikten i vägkorsningar, dölja vägmärken och blockera gatubelysning, vilket påverkar både säkerheten och tillgängligheten.
Enkla åtgärder som gör stor skillnad
Plantera med säkerhet i åtanke
Vid utfart bör du se till att dina växter inte är högre än 80 cm från
gatan inom markerad sikttriangel. Sikten skall vara fri minst 2,5 m
från gatan eller gångbanan.
Om din tomt ligger intill en gång och cykelväg eller gata bör du se till
att dina växter inte är högre än 80 cm i en sikttriangel som sträcker
sig minst 10 m åt vardera hållet.
Du som har tomt intill gata:
Häck och buskar bör växa inom eget tomtområde. Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana bör du se till att det finns fri höjd för trafikanterna.
Den fria höjden som krävs är:
> Över gångbana, minst 2,5 m
> Över cykelväg: minst 3,2 m
> Över körbana: minst 4,6 m
Är marken kommunens kommer Utemiljöenheten eller avtalade entreprenörer att se till att sikten är god.
Har du åsikter, ideér eller synpunkter om trafikmiljön i Salems kommun kan du lämna en synpunkt.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.