Du som har en funktionsnedsättning som gör att du har svårt att åka kollektivt kan ansöka om färdtjänst och riksfärdtjänst.
Du som har en funktionsnedsättning som gör att du inte kan förflytta dig till fots utan svårigheter, kan ansöka om parkeringstillstånd. Dessa insatser är till för att underlätta resor, transporter och ett aktivt fritidsliv.
Om du har behov av hjälp under din färdtjänstresa kan du ansöka om att få ta med en ledsagare. Det finns också möjlighet att ta med dig en medresenär.
Färdtjänsten är uppdelad i färdtjänst inom Stockholms län och riksfärdtjänst för lite längre resor utanför länet.
Landstinget är ansvarig för färdtjänsten i Stockholms län. Utredning av färdtjänstbehov görs i den kommun där den sökande bor (efter det att läkarintyg och en ansökan om färdtjänst har inkommit till kommunen) och beslut om färdtjänst fattas av landstingets Färdtjänstnämnds förvaltning.
Riksfärdtjänst är ersättning för reskostnad för den som på grund av en stor och varaktig funktionsnedsättning måste resa på ett särskilt kostsamt sätt.
Ansökan behöver lämnas in senast sex veckor före ansökt avresedag. Om din ansökan kommer in försent eller är ofullständig kan det innebära att du inte kan resa även om du skulle ha rätt till det.
Vid utredning av riksfärdtjänst kommer en handläggare behöva prata med den som ansöker om resan. Detta kan ske via telefon eller vid ett besök. Vid behov behöver du lämna in underlag som styrker din funktionsnedsättning.
Det är kommunen som avgör färdsätt med hänsyn till din funktionsnedsättning och vilket färdsätt som är minst kostsamt. Handläggaren ser över om de allmänna kommunikationerna som trafikerar sträckan är anpassade för personer med funktionsnedsättning.
Många tågstationer och flygplatser är idag väl anpassade för personer med olika funktionsnedsättningar avseende både den fysiska miljön och den service som erbjuds i form av bland annat ledsagning.
Bedömning av färdsätt görs utifrån nedanstående prioritering:
Om du får avslag kan du överklaga om du inte håller med om beslutet. Det gäller även om du får avslag på en del av ansökan, exempelvis ansökt färdsätt. En överklagan behöver inkomma till handläggaren som fattade beslutet inom tre veckor från att du tagit del av beslutet. Handläggaren ser sedan över om beslutet ska omprövas. Handlingarna skickas sedan vidare till Förvaltningsrätten som avgör ärendet.
Om du blir beviljad riksfärdtjänst kommer din handläggare att lägga in den godkända resan i riksfärdtjänstens system. Du måste själv se till att resan blir bokad via Riksfärdtjänst.
Tänk på att vara ute i god tid, framförallt om du blivit beviljad att resa med allmänna kommunikationer för att vara säker på att få en biljett.
Om du har blivit beviljad resa med ledsagare behöver du själv ordna ledsagare. En ledsagare får vara en anhörig/närstående. Om du inte har möjlighet att själv ordna en ledsagare kan du ansöka om insatsen ledsagning eller ledsagarservice hos en biståndshandläggare. Tänk på att det är en annan utredningsprocess och att det kan ta tid att verkställa en beviljad ledsagare.
Ledsagarens uppgift på resan är att ge dig den hjälp och service som uppdraget kräver. Ledsagaren ska inte resa med av eget intresse.
Kommunen betalar ledsagarens resa. Om du stannar själv på resmålet betalar kommunen för ledsagarens hemresa samt resa för att hämta dig. Ledsagarens resa ska ske på det minst kostsamma sättet.
Du kan ansöka om utomlänsbiljett som kan gälla inom kommunen du ska besöka via färdtjänsten. Detta gör du själv genom att kontakta färdtjänsten som kan nås på telefonnummer: 08 720 80 80.
Har du fler frågor är du välkommen att kontakta en biståndshandläggare.
Till sjukresor räknas resor som du gör mellan din bostad och en vårdinrättning för vård och behandling vid sjukdom.
Om du behöver söka vård kan du bli beviljad att åka sjukresa med egen bil, taxi eller specialfordon/rullstolstaxi, om det finns medicinska skäl. Detta gäller om du söker vård hos till exempel läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, tandläkare, kurator med flera.
I Salems kommun är det Region Stockholm som utför sjukresorna.
Parkeringstillståndet är ett undantag från de lokala trafikföreskrifterna gällande parkering. Tillståndet innebär tillåten parkering på reserverade platser samt förlängda parkeringstider. Parkeringstillståndet är inte någon social förmån utan ett undantag som syftar till att göra samhället tillgängligt för alla.
En person som har en varaktig funktionsnedsättning som innebär väsentliga svårigheter att flytta sig på egen hand mellan platsen där fordonet parkerats och målpunkten på ett rimligt gångavstånd, kan beviljas parkeringstillstånd.
För personer med funkstionsnedsättning som inte själva kör fordon kan parkeringstillstånd utfärdas om förarens hjälp behövs utanför fordonet i den grad att personen inte ensam kan invänta föraren vid målpunkten sittande.
Ansökan görs genom att fylla i och skicka in blanketten.
De kan lämnas in direkt eller postas till kommunen. Bedömning av ansökan görs av kommunens handläggare som har en förtroendeläkare att tillgå.
Ett tillstånd gäller som längst i fem år. Vid ansökan om förnyelse av parkeringstillstånd utgör tidigare innehav inte automatiskt att ansökan beviljas.
Kommunens beslut om parkeringstillstånd kan överklagas hos länsstyrelsen.
Vid ansökan behandlar vi dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen,
Parkeringstillstånd ger rätt att parkera:
Parkeringstillstånd ger inte rätt att parkera där det är förbud att stanna och parkera eller på plats som är avsedd för visst ändamål eller fordonsslag (vändzon, lastzon, taxizon, p-plats för buss/lastbil etcetera). Parkeringstillstånd gäller inte på huvudled om inte särskilt vägmärke anger att parkering är tillåten. På gårdsgator gäller parkeringstillstånd enbart på särskilt anordnade parkeringsplatser.
Parkeringstillståndet gäller i hela landet. Tillståndet gäller även i de flesta europeiska länder enligt EU-rådets rekommendationer 4 juni 1998. Besked om giltighet utomlands kan erhållas från kommunen.
Om inte markägaren särskilt medgivit detta gäller parkeringstillståndet inte på privat mark (till exempel i parkeringshus). Kontakta markägaren i varje enskilt fall.
Parkeringstillståndet är personligt och får endast användas när innehavaren själv färdas i fordonet.
Missbrukas parkeringstillståndet kan det återkallas.
Parkeringstillståndet ger generellt inte undantag från skyldighet att erlägga avgift. I Salems kommun är det dock avgiftsfritt på alla kommunens parkeringsplatser. Detta skiljer sig mellan kommuner och andra regler kan gälla för parkeringar på privat mark, kontakta aktuell kommun och markägare för information.
Förlorat eller stulet parkeringstillstånd skall polisanmälas varefter kommunen spärrar kortet och utfärdar ett nytt. Upphittat parkeringstillstånd lämnas till polisen eller till den kommun som utfärdat det.
Parkeringtillståndet skall vara placerat på insidan av fordonets vindruta eller motsvarande plats på ett sådant sätt att framsidan är väl synligt utifrån.
Tänk på att parkeringstillstånd är stöldbegärligt och bör inte ligga kvar i bilen då det inte används av tillståndshavaren!
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.