Insatser LSS

Här kan du läsa om vilka insatser du kan söka.

Ett ställe där du ska trivas och få möjlighet att utvecklas.

Vår vision är en verksamhet där alla, oavsett om rollen är arbetstagare, personal eller chef, känner att man trivs och får möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Verksamheten är organiserad i arbetslag där både arbetstagare och personal har sin fasta tillhörighet. Det ger trygghet och förutsägbarhet som vi alla mår bra av.

Vi arbetar både med stadigvarande sysselsättning och med uppbyggande samt bibehållande av vardagsrutiner för att förbereda för annan sysselsättning och arbete. Om man lämnar verksamheten gör man det för att man vill och känner sig redo att gå vidare för sin egen utveckling.

Sysselsättning och arbetsuppgifter varierar och anpassas efter behov och intressen; från social samvaro till bland annat kassaarbete, snickeri, fornvård och praktik i annan verksamhet.

Företaget IGS Assistans är utförare av personlig assistans på uppdrag av Salem kommun.

IGS Assistans har över 20 års erfarenhet inom personlig assistans. På hemsidan skriver företaget följande:

”Personlig assistans är en ovärderlig resurs för många människor, och dess betydelse kan inte överskattas. Genom att ge våra kunder möjligheten att leva ett självständigt liv och på det sättet kunna få en högre livskvalitet, bidrar personlig assistans till ett mer jämlikt och inkluderande samhälle. Som samhälle måste vi fortsätta att värdera och stödja personlig assistans för att säkerställa att alla individer får möjlighet att leva sina liv till fullo”.

För att ge dig ökade möjligheter att delta i aktiviteter.

När du har fått ett beslut om ledsagning så får du erbjudande senast inom en månad. Tillsammans med dig och anhörig eller god man utformas en handlingsplan för hur och när du önskar ha din ledsagning. Ledsagning ska ge dig ökade möjligheter att exempelvis delta i samhällslivet, för att besöka vänner, delta i fritidsaktiviteter eller för att promenera.

Kontaktpersonen fungerar som en vän och medmänniska.

Kontaktpersonen ska underlätta för dig att leva ett självständigt liv, få möjlighet att uppleva nya saker och minska social isolering.

Tillsammans med dig utformas en handlingsplan i vilket det framgår vad ni ska göra tillsammans.

Om du har önskemål om en viss kontaktperson så försöker vi i möjligaste mån tillgodose detta.

När du som anhörig behöver uträtta sysslor utanför hemmet.

Avlösarservice ska göra det möjligt för anhöriga eller familjehemsföräldrar att få avkoppling och uträtta sysslor utanför hemmet.

Tillsammans planerar vi hur servicen ska utformas och när den ska ske.

Bostad med särskild service består av gruppbostad och servicebostad.

I bostad med särskild service ingår förutom omvårdnad även fritids- och kulturella aktiviteter.

Gruppbostad är ett bostadsalternativ för dig som har behov av omfattande stöd och hjälp i vardagen. Gruppbostaden består av ett mindre antal lägenheter som är samlade kring gemensamma utrymmen.

Servicebostad är ett mellanting mellan ett helt självständigt boende och ett boende i gruppbostad. En servicebostad består av ett antal lägenheter i ett eller flera flerfamiljshus. Tillgång finns till gemensamhetsutrymmen.

Gruppbostad

På Vilhelmsdalsvägens gruppbostad bor du i en egen lägenhet. Det finns även en gemensamhetslokal där man kan träffas och ha trevligt tillsammans på kvällar och helger. Där har man också möjlighet att ibland laga mat och äta tillsammans.

De som bor i Vilhelmsdalsvägens gruppbostad har boenderåd tillsammans med chefen regelbundet. På gruppbostaden planerar vi tillsammans med dig hur stödet och servicen ska ges. Det kan till exempel gälla matinköp, matlagning, tvätt och städning eller vad du vill göra på din fritid. Om du vill ha stöd när du ska till till exempel tandläkare eller läkare hjälper vi till. Det vi kommer fram till skriver vi ner i en genomförandeplan.

Du får möjlighet att välja en stödperson bland personalen. Alla som arbetar på gruppbostaden har tystnadsplikt.

I Salems kommun finns tre servicebostäder: Säbytorgsvägens servicebostad, Emanuel Birkes servicebostad och Dånviksvägens servicebostad.

Det finns en gemensamhetslokal till varje servicebostad där man kan träffas och ha trevligt tillsammans på kvällar och helger. Där har man också möjlighet att ibland laga mat och äta tillsammans. Det erbjuds också aktiviteter i och i anslutning till lokalen utifrån önskemål, Kan till exempel vra filmkvällar, grillkvällar och firande av storhelger. I den lokalen har man regelbundna boenderåd tillsammans med enhetschef.

Alla som arbetar på en servicebostad har tystnadsplikt.

Vattentornets korttidshem

På Vattentornets korttidshem, Vattentornsvägen 31, har du tillgång till ett eget rum, gemensamt vardagsrum, kök och personal dygnet runt.

Du får en särskild stödperson bland personalen som kommer att vara lite extra insatt i det som rör just dig. Tillsammans med dig gör vi en genomförandeplan. Där kommer vi överens om, och skriver ner, hur du vill att din vistelse på korttids ska vara.

På korttids får du träffa andra barn och ungdomar. Vi gör olika aktiviteter till exempel bakar, lagar mat, tittar på film, spelar spel och pysslar mm. Ibland åker vi i väg och bowlar, går på bio eller museum och andra aktiviteter. Du får gärna komma med egna förslag.

Vi har plats för fyra barn/ungdomar samtidigt.

Alla som arbetar på korttids har tystnadsplikt.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.

Publicerad:
Senast uppdaterad: