Ekonomiskt bistånd

Om dina pengar inte räcker till för att försörja dig och din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd som är tillfällig ekonomisk hjälp från kommunen.

Ekonomiskt bistånd är samma sak som socialbidrag, det vill säga ett behovsprövat ekonomiskt bidrag. Försörjningsstöd betalas ut av kommunens socialtjänst. Ansökan om försörjningsstöd görs varje månad. Försörjningsstöd beviljas i enlighet med gällande lagstiftning och Salems kommuns riktlinjer.

Ekonomiskt bistånd består av två delar: försörjningsstöd och bistånd för livsföringen i övrigt. Försörjningsstödet prövas månadsvis och täcker de vanliga och regelbundet återkommande kostnaderna för till exempel mat, kläder, förbrukningsvaror, boende och hushållsel.

Ekonomiskt bistånd för livsföringen i övrigt gäller kostnader som är tillfälliga och inte täcks av försörjningsstödet. Vanliga behov är till exempel kostnader för läkarvård, medicin, tandvård och glasögon.

Det finns dock ingen begränsning när det gäller bistånd för livsföringen i övrigt och du bestämmer själv vad du vill ansöka om. Det avgörande är att du behöver biståndet för att ha en skälig (rimlig) levnadsnivå.

För att vara berättigad att få ekonomiskt bistånd måste du vistas i Salems kommun och sakna möjlighet att själv klara din försörjning. Du måste du göra allt du kan för att klara din försörjning själv. Det innebär till exempel att du aktivt söker arbete, söker andra bidrag som du har rätt till, att du inte säger upp dig från ett arbete och att delta i anvisade kompetenshöjande verksamheter.

Att göra allt du kan för att klara din försörjning innebär också att du måste uttömma alla möjligheter till annan försörjning än ekonomiskt bistånd. Det betyder att du måste utnyttja alla möjligheter att sälja eller nyttja resurser som du har tillgång till. Det kan vara till exempel aktier, pengar på bankkonto eller bil.

Mer information om ekonomiskt bistånd kan du få genom socialsekreterare på vuxenenheten.

Ring till vuxenenheten.

Vi informerar dig om vad som krävs av dig för att du ska kunna få försörjningsstöd och om vilka uppgifter du behöver lämna till socialtjänsten för att din ansökan ska kunna behandlas.

För varje månad som du vill ansöka om försörjningsstöd måste du lämna in en ny ansökan. Ansökan fylls i på en särskild ansökningsblankett som du får från vuxenenheten.

Hur mycket pengar du får beror bland annat på hur stora inkomster hushållet har, hur många ni är i familjen och vilka kostnader ni har.

Ekonomiskt bistånd beräknas för hela hushållet sammantaget. Det innebär att inkomster och kostnader för alla hushållets medlemmar tas med i beräkningen av försörjningsstödet. Ekonomiskt bistånd beräknas enligt en riksnorm som gäller för hela Sverige. Hur stor normen är beror på hushållets storlek och hur gamla eventuella barn som finns i hushållet är.

Normbeloppet ska räcka till skäliga kostnader för:

  • livsmedel
  • kläder
  • skor
  • fritid
  • rekreation
  • hälsa
  • hygien
  • förbrukningsvaror
  • tidningar
  • telefon

Utöver detta kan ekonomiskt bistånd beviljas för boendekostnad, fackförenings- och a-kasseavgift, arbetsresor, hushållsel, hemförsäkring, läkarvård, medicin, akut tandvård, glasögon enligt recept samt barnomsorgsavgift.

Försörjningsstöd beviljas inte för lånekostnader eller andra krediter.

För att din ansökan ska kunna handläggas måste den vara komplett. Det innebär att socialsekreteraren måste ha fått in all nödvändig information innan din ansökan kan behandlas. När socialsekreteraren har fått in ansökan och all information fattas ett beslut inom 10 arbetsdagar.

Efter beslutet fattats kan det ta ett par arbetsdagar innan pengarna kommer in till ditt konto. Det är därför viktigt att du lämnar in ansökan i god tid, från ca 15:e i månaden, för att du ska kunna få dina pengar innan månadsskiftet.

Om du inte blir beviljad ekonomiskt bistånd, eller om du bara blir beviljad en del av det du har ansökt om, har du rätt att få ett skriftligt avslagsbeslut. Tillsammans med avslagsbeslutet ska du få skriftlig information om hur du kan överklaga beslutet, en så kallad besvärshänvisning.

VuxenenhetenSocialförvaltningen
Telefontider: Måndag - torsdag 13.00 - 14.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.

Publicerad:
Senast uppdaterad: