Stöd till familjen

Behöver er familj extra stöd?

Familjerådgivning är en samtalsbehandling som vänder sig till vuxna, i första hand par med relationsproblem. Kontakten är frivillig och det finns möjlighet att vara anonym. Inga journaler förs och all personal har tystnadsplikt.

Vi kan även erbjuda familjerådgivning på engelska. Vid behov anlitas tolk mot en kostnad.

Salems kommun har ett samarbete med Huddinge kommuns familjerådgivning.

FamiljerådgivningHuddinge kommun
Patron Pehrs väg 4, 1 tr 141 35 Huddinge

Till familjerätten kan du vända dig för att få information och rådgivning rörande familjerättsliga frågor. Det kan till exempel handla om svårigheter att komma överens om vårdnad, boende och umgänge med barn efter en separation. Hos familjerätten kan du få hjälp med bl a samarbetssamtal.

Familjerätten erbjuder föräldrar samarbetssamtal samt möjlighet att skriva avtal om vårdnad, boende och/eller umgänge som har samma rättsliga verkan som ett domstolsbeslut.

På familjerätten kan du få hjälp med fastställande av faderskap/föräldraskap. Familjerätten arbetar också på uppdrag av tingsrätten och gör vårdnads-, boende- och umgängesutredningar samt skriver yttranden i namnärenden. Familjerätten gör också utredningar avseende adoption och särskilt förordnad vårdnadshavare.

Vad innebär ensam respektive gemensam vårdnad och vad gäller för ett barns boende när föräldrarna inte lever tillsammans? Detta och mycket mer kan du läsa om här.

Vad menas med vårdnad?

Vårdnad är ett juridiskt begrepp, som kan översättas med föräldraansvar. Vårdnad innebär att ha ansvar för och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter, det vill säga att vara barnets företrädare. Barn står under förälders vårdnad tills de fyller 18 år.

Ensam vårdnad innebär att en av föräldrarna ensam har ansvar och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter, medan gemensam vårdnad innebär att föräldrarna tillsammans har ansvar och skyldighet att agera som barnets företrädare.

Föräldrar som är gifta får automatiskt delad vårdnad om sitt/sina barn. Om föräldrarna inte är gifta när barnet föds får modern automatiskt ensam vårdnad. Föräldrar som inte är gifta måste anmäla till Skattemyndigheten att de vill ha gemensam vårdnad om sitt/sina barn. Vårdnaden fortsätter att vara gemensam om föräldrarna skiljer sig eller flyttar isär, såvida inte någon av dem eller båda begär att den gemensamma vårdnaden ska upplösas.

Vad menas med boende?

Om föräldrarna inte bor tillsammans kan barnet antingen bo hos en av dem eller bo växelvis hos sina båda föräldrar. Växelvis boende innebär att barnet bor lika mycket hos respektive förälder enligt ett rullande schema, till exempel varannan vecka. Barnet kan endast vara folkbokfört hos en av föräldrarna, det gäller även om barnet bor växelvis.

Vad menas med umgänge?

När ett barn bor stadigvarande hos en av föräldrarna ska de gemensamt se till att barnets behov av umgänge med den andra föräldern tillgodoses. Det finns inte någon regel för hur umgänget ska utformas.

Avtal om vårdnad, boende och umgänge

Föräldrar som är överens kan reglera frågor om vårdnad, boende och/eller umgänge genom avtal. Efter utredning godkänner familjerätten avtalet om det bedöms vara till barnets bästa. Ett godkänt avtal gäller och har samma verkan som en dom. Det betyder bland annat att det kan verkställas, det vill säga genomföras tvångsvis av rätten.

Tvist om vårdnad, boende och umgänge

Om du som förälder inte kan komma överens om vårdnad, boende och/eller umgänge med ditt/dina barns andra förälder kan du lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Tingsrätten ger då vanligen familjerätten i uppdrag att yttra sig genom att begära en utredning. Utredningen ska mynna ut i en bedömning om av vad som är till det enskilda barnets bästa.

En utredning om vårdnad, boende och/eller umgänge kan ta lång tid och följs ofta av en lång tids väntan på huvudförhandling i tingsrätten. I avvaktan på att utredningen blir färdig och tingsrätten beslutar i frågan kan tingsrätten fatta ett tillfälligt beslut, ett så kallat interimistiskt beslut. När tingsrätten fattar ett interimistiskt beslut grundar den sig bland annat på uppgifter som kommit fram i en snabbupplysning från familjerätten.

Informationssamtal

Den 1 mars 2022 införs krav på att föräldrar ska ha deltagit i informationssamtal hos familjerätten innan de inleder en tvist i domstol om vårdnad, boende och/eller umgänge. Syftet med dessa samtal är att föräldrar ska få kännedom om vilka stöd- och hjälpinsatser som samhället erbjuder. Samtalen kan således vara en ingång till andra insatser som till exempel föräldrastöd, familjerådgivning eller samarbetssamtal. Detta är för att förhindra allvarliga konflikter och om möjligt få till en samförståndslösning, men också för att informera om vilka konsekvenser en domstolsprocess kan få för barnet. Barnets perspektiv måste alltid stå i centrum. Samtalen är kostnadsfria och bokas via familjerätten.

Intyg

Efter deltagande i ett informationssamtal erhåller ni ett intyg. Om ni avser att gå vidare med en tvist i domstolen ska ni uppvisa detta intyg till rätten. Hur ansöker man om informationssamtal?

  • Ring gärna till familjerätten
  • Vi erbjuder i första hand gemensamma samtal men vid behov finns det även möjlighet för enskilda samtal
  • För att kunna erbjudas informationssamtal ska det gemensamma barnet vara folkbokfört i Salems kommun
FamiljerättssekreterareFamiljeenheten

Familjecentralen är en hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande verksamhet och mötesplats som anpassas utifrån hela familjens livssituation.

Familjecentralen riktar sig till blivande föräldrar, föräldrar, barn och andra viktiga vuxna kring barnet.

Familjecentralen ska vara en del i att främja trygga uppväxtvillkor för barn genom att sprida kunskap till och stödja föräldrar och blivande föräldrar. Det innebär att familjecentralen kan fungera som en ingång för att nå alla föräldrar och samtidigt erbjuda kompletterande stödinsatser för föräldrar som är i behov av det.

Familjecentralens syfte är att i samverkan minska:

  • fysisk, psykisk och social ohälsa bland barn
  • ojämlikheten i hälsa bland barn
  • risken att barn hamnar mellan samhällets trygghetssystem som gör att barnet inte får rätt stöd i rätt tid

På familjecentalen i Salem möter du barnmorskor, BVC-sjuksköterskor, förskollärare på öppna förskolan samt familjebehandlare/föräldrastödjare.

Familjecentralen en öppen föräldragrupp där du som förälder kan komma och få stöd i föräldrarollen, få information om vilka stödinsatser som finns i kommunen eller få verktyg kring bemötande, kommunikation och gränssättning. Vi ses på tisdagar kl 14.30 i familjecentralens lokaler i Salems centrum.

För uppdaterad info kring vilka tisdagar som föräldragruppen är öppen se Instagram @oppnaforskolan_salem

Det finns också möjlighet att få boka en enskild tid med en familjebehandlare vilket lättast görs via BVC-sköterskorna på familjecentralen.

SamordnareFamiljecentralen i Salem
Säby torg 10, Salems centrum

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.

Publicerad:
Senast uppdaterad: