Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Vattenskoter och andra motordrivna farkoster på vatten

Vattenskoter och andra motordrivna farkoster på vatten

Detta gäller för vattenskoter

Enligt vattenskoterförordningen är det en farkost vars längd understiger fyra meter, med ett vattenjetaggregat som främsta drivkälla och som har utformats för att framföras av en eller flera personer som sitter, står eller står på knä snarare än befinner sig i den.

Regler för vattenskotrar

De svenska bestämmelserna har inte prövats mot EU-reglerna. Detta har lett till stor missuppfattning att körning med vattenskoter skulle vara oreglerad förutom ålderskrav på 15 år. I väntan på att regeringen ändrar förordningen om vattenskotrar så gäller miljöbalken, sjötrafikförordningen och länsstyrelsens författningssamling.

Kort sagt, miljöbalken reglerar de allmänna aktsamhetsreglerna som alltid gäller i kontakt med natur- och miljö. Sjötrafikförordningen innebär att den som kör vattenskoter betraktas som befälhavare i lagens mening och har samma ansvar som alla andra som framför till exempel båtar på sjön. Det innebär bland annat att respektera sjötrafikförordningens regler och visa hänsyn. Se relaterad info. Läs mer på Sjöfartsverkets hemsida.

Vad som gäller i Salems kommun framgår tydligast i länsstyrelsens förordning. Vattenskoter körning är generellt inte tillåtet annat än i allmänna farleder och i områden där Länsstyrelsen beslutat om undantag från det generella förbudet. Vad som är allmänna farleder beslutas av sjöfartsverket och finns markerade i sjökorten.

Får man köra vattenskoter någonstans i kommunen?

Svaret är nej tills eventuella anpassningar till EU-regler införts. I Salems kommun finns inga farleder och heller inga områden som länsstyrelsen godkänt för vattenskoterkörning (Uttran, Dånviken, Flaten, Bornsjön, Tullan).

 

Senast uppdaterad 19 augusti 2020