Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Reduktionsfisket i Flaten fortsätter 27-29 augusti

Salems kommun arbetar för att förbättra vattenmiljön i kommunen. Reduktionsfisket den 27-29 augusti är fortsättningen på ett treårigt projekt för att återställa balansen i vattnet och förhoppningsvis göra det klarare. Det första fisket skedde hösten 2023.

Klara Vatten AB kommer att genomföra reduktionsfisket och har beräknat att cirka 250 kilo vitfisk per hektar i sjön bör tas bort. Detta innebär att totalt 8 ton vitfisk kommer att reduceras under 3-årsperioden. Reduktionsfisket sker med hjälp av LOVA-bidrag från Länsstyrelsen Stockholm.

Bakgrund och syfte

Salems kommun har genom vattenprovtagningar, vegetationsinventeringar och provfisken klarlagt att Flaten har en övergödningsproblematik med bland annat dåligt siktdjup, syrefria områden under sommaren och årliga algblomningar. Dessa förhållanden har skapat en obalans i sjön med en för hög andel växtplankton och vitfisk jämfört med djurplankton och rovfisk.

Syftet med reduktionsfisket är alltså att återställa balansen mellan dessa arter för att skapa ett klarare vatten med mer rovfisk och undervattensvegetation.

Metod

Reduktionsfisket sker genom fiske med not, vilket är en effektiv och skonsam fiskemetod. Rovfisk som abborre och gädda släpps tillbaka i sjön medan vitfisk som mört och braxen plockas bort. 

Kontakt

Vid frågor, kontakta miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på msb@salem.se.

Senast uppdaterad 22 augusti 2024