Borgerlig vigsel
Borgerlig vigsel är en juridiskt bindande ceremoni utan religiösa inslag. Från och med den 1 maj 2009 är äktenskapet könsneutralt, det vill säga de som ingår äktenskap kan vara antingen en man och en kvinna, två kvinnor eller två män.
Borgerlig vigsel förrättas av vigselförrättare som är utsedda av länsstyrelsen. Som borgerliga vigselförrättare i Salems kommun tjänstgör Olle Glimvik, Gunny Jörlén, Marlene Ackland, Björn Wivallius och Andreas Lundvall.
Vigseln sker i regel i kommunhuset på vardagar under receptionens öppettider. Vigselceremonin förrättas i något av kommunhusets konferensrum med två vittnen närvarande. Ni kan antingen ta med er egna vittnen eller så arrangerar vi det för er. En vigsel i kommunhuset under ordinarie öppettider är kostnadsfri.
Om ni önskar en vigsel på någon annan plats i kommunen än i kommunhuset försöker vi i möjligaste mån tillmötesgå era önskemål. För en vigsel utanför kommunhuset eller utanför kommunhusets ordinarie öppettider debiteras en fast avgift samt ersättning för eventuella resor.
Detta bör ni tänka på innan ni kontaktar oss
Innan ni kan gifta er måste Skatteverket göra en hindersprövning. Ni bör ansöka om hindersprövning i god tid före vigseln. På Skatteverkets hemsida kan ni ladda ned en blankett för att ansöka om hindersprövning. Alternativt kan ni kontakta Skatteverkets servicekontor för att ansöka om hinders- prövning. Fyll i er ansökan och skicka den till Skatteverket. När hinders- prövningen är klar skickas ett hindersprövningsintyg och ett vigselintyg hem till er. Intygen är giltiga i fyra månader.
Lämna bägge intygen i original i kommunhusets reception minst 5 arbetsdagar före vigseln.
När ni kontaktar oss på kommunen med önskemål om vigseldatum är vi tacksamma om ni även kan ge oss ett förslag på en alternativ dag och tid. Vi försöker naturligtvis tillmötesgå era önskemål så gott vi kan.
Glöm inte att ta med giltig legitimation till vigseln.
Senast uppdaterad 24 maj 2024