Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Kommunens säkerhetssamordnare berättar mer om Krisberedskapsveckan

Igår den 26 september började årets krisberedskapsvecka. Under veckan anordnar kommunen bland annat föreläsningar från Försvarsutbildarna och journalisten och dumpstraren Andreas Jakobsson. Dessutom genomför överlevnadsexperten och föreläsaren Herman Geijer en improvisationsteater med tema Sveriges framtid.

Richard Buske arbetar som tillförordnad säkerhetssamordnare i Salems kommun medan ordinarie säkerhetssamordnare Victoria Skynäs är på föräldraledighet, och är därmed den som samordnar genomförandet av Krisberedskapsveckan i kommunen. 

Hej Richard! Berätta mer, vad är Krisberedskapsveckan?

– Den här veckan, vecka 39 pågår den årliga Krisberedskapsveckan som är en informationskampanj för att öka motståndskraften inför samhällskriser. Kampanjen leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och syftet med den är att uppmärksamma hur medborgare kan hantera sin vardag vid exempelvis händelser av varubrist, energibrist eller långa elavbrott.

Kan du ge exempel på samhällskriser som kan uppstå?

– Plötsliga vattenläckor, strömavbrott, terrorattentat eller exempelvis oväder som gör att man inte kan lämna hemmet. De senaste åren har vi sett samhällskriser som coronapandemin, invasionen av Ukraina och förra årets IT-attack mot en butikskedja, som har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap. 

Vad behöver jag tänka på i min egna krisberedskap?

– För att klara en krissituation så bra som möjligt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Om du skulle bli isolerad på grund av smitta eller hårt väder, långt elavbrott eller någon annan kris behöver du ta hand om dig och dem runt omkring dig extra väl. Vi vill att alla i Salem ska öka sitt riskmedvetande eftersom vi vet att den mentala beredskapen är avgörande för hur man klarar en påfrestning.

Hur viktigt är det att ha god hemberedskap?

– Vi har alla ett gemensamt ansvar för krisberedskapen, men du har också ett personligt ansvar. Som enskild ska du göra vad du kan för att skydda dig och dina närmaste vid större samhällsstörningar och kriser.

Vid en samhällskris kommer hjälpen att först gå till de som behöver den allra mest. För de allra flesta innebär detta att man måste vara beredd på att kunna klara sig själva en tid. Ju bättre förberedd du är desto större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar.

Årets tema är mat, vad bör man ha hemma vid t.ex ett längre strömavbrott?

– Som nämnt har vi gått igenom flera kriser som aktualiserat behovet av god livsmedelsberedskap och enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig en hemberedskap för att klara sig en vecka. Bra saker att ha hemma inkluderar bland annat: 

✔️ potatis, kål, morötter, ägg

✔️ bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor

✔️ mjukost, messmör och andra pålägg på tub

✔️ havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver

✔️ matolja, hårdost

✔️snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver

✔️ färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk

✔️ krossade tomater att till exempel koka pasta i

✔️ konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor

✔️fruktkräm, sylt, marmelad

✔️ färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur

✔️ kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön

Vad har kommunen för ansvar vid en kris?

– Kommunerna driver många verksamheter som måste fungera även under kriser: äldreomsorg, vattenförsörjning, fjärrvärme, räddningstjänst och skola till exempel. För att klara detta måste kommunerna förbereda sig och öva, till exempel för hur viktig verksamhet ska klaras vid större elavbrott eller på vilket sätt skolor ska utrymmas om det sker ett utsläpp av farliga kemikalier.

– Många inom kommunen är viktiga för krisberedskapen, exempelvis myndigheter, företag, frivilligorganisationer, trossamfund och föreningar. Kommunens uppgift är bland annat att bygga nätverk, så att det finns ett fungerande samarbete mellan de inblandade när en kris uppstår.

Samtliga kommuner är skyldiga att ha en plan för hur de ska hantera extraordinära händelser. Planen ska grunda sig på risk- och sårbarhetsanalyser av all verksamhet som måste fungera även vid en kris. Det innebär att alla kommuner ska planera och öva för hur de ska hantera till exempel större elavbrott, IT-haverier och översvämningar. Dessutom ska förtroendevalda och anställda utbildas och övas.

Har du några frågor kring Krisberedskapsveckan eller kommunens säkerhetsarbete?

Kontakta Victoria Skynäs, Säkerhetssamordnare, på victoria.skynas@salem.se.

Senast uppdaterad 20 maj 2024