Kommunens säkerhetschef berättar mer om Beredskapsveckan
Vecka 39 är det dags för Beredskapsvecka. Under veckan anordnar kommunen bland annat skyddsrumsvisning och mycket mer. Här berättar kommunens säkerhetschef, Victoria Skynäs, mer.
Hej Victoria! Berätta mer, vad är beredskapsveckan?
– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arrangerar beredskapsveckan årligen, tidigare hette den krisberedskapsveckan, men heter nu enbart beredskapsveckan för att man vill tydliggöra att det gäller alla typ av beredskap, både under fredstida kriser men även under höjd beredskap och krig. Den arrangeras vecka 39, alltså med start 23 september.
Vad är målet med Beredskapsveckan?
– Målet är att fler reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid olika typer av kriser, skaffar sig en god hemberedskap och att den lokala riskkommunikationen utvecklas. Vi hoppas på att nå så många som möjligt under denna veckan.
Vad behöver jag tänka på i min egna beredskap?
– För att klara en krissituation så bra som möjligt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Om du skulle bli isolerad på grund av smitta eller hårt väder, långt elavbrott eller någon annan kris behöver du ta hand om dig och dem runt omkring dig extra väl. Vi vill att alla i Salem ska öka sitt riskmedvetande eftersom vi vet att den mentala beredskapen är avgörande för hur man klarar en påfrestning.
Räcker det att vara mentalt förberedd?
– Att vara mentalt förberedd är en bra grund, men årets tema är ÖVA! Så i år är det dags att gå från tanke till handling. Testa att laga maten du har tänkt använda i en krissituation - fungerar det utan el och vatten? Släck ner huset, leta upp sovsäckarna och campa i vardagsrummet. Öva, öva, öva! Endast då kan du faktiskt se om din plan fungerade och att du har de saker du behöver. Det är inte kul att testa planen för första gången vid ett långvarigt strömavbrott och inse att man inte har konservöppnare till alla sina konserver!
Vad har jag som medborgare för skyldighet kring mitt liv och egendom?
– Var och en av oss har huvudansvaret för vårt liv och vår egendom. Det gäller normalt och det gäller även vid svåra olyckor eller kriser. Myndigheter rekommenderar att du ska kunna klara dig själv en vecka, tyvärr är det ingen som kan garantera att du får hjälp efter den tiden. Så tänk på att rusta dig och din familj till att klara av olika typer av händelser. Glöm inte att hjälpa mormor och grannen också!
Vad är kommunens ansvar vid en kris?
– Vid en kris har kommunen ett ansvar för alla som befinner sig inom kommunens geografiska område, ett så kallat geografiskt områdesansvar. Det betyder att kommunen också har ett ansvar för dem som vistas tillfälligt här, säger Victoria Skynäs och fortsätter:
– I ansvaret ligger att samverka och samordna planering och förberedelser inför en händelse. Mycket av kommunens krishanteringsarbete går ut på att förhindra att en kris uppstår eller att lindra konsekvenserna vid en inträffad händelse. Vid en händelse samordnar även kommunen krishanteringsåtgärder samt information till allmänheten.
Har du några frågor?
Kontakta gärna Victoria Skynäs, säkerhetschef, på victoria.skynas@salem.se.
Senast uppdaterad 11 september 2024