Är du orolig för att ditt barn är på väg in i en negativ spiral eller kommer rekryteras av gängkriminella? Eller är du ungdom och vill bryta ett destruktivt mönster? Här hittar du information, stöd och råd för att förebygga kriminalitet och främja en tryggare framtid.
Det är inte alltid enkelt att upptäcka om en ungdom i din närhet befinner sig i riskzonen för kriminalitet. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på avvikande beteenden. Polismyndigheten och Länsstyrelsen har tagit fram broschyren "Gängsnacket – en guide för föräldrar och andra viktiga vuxna", som ger konkreta råd om vad du kan göra för att hjälpa.
Rekrytering av barn och ungdomar till gängkriminalitet sker allt oftare via digitala plattformar. Sociala medier som TikTok, Instagram och Snapchat används för att locka unga genom interaktion och påverkan från kriminella. Det som börjar som oskyldig kontakt kan snabbt bli allvarligt.
Läs mer om digital rekrytering och hur du kan agera på Polisens hemsida.
Med din närvaro och stöd kan du hjälpa unga att välja en trygg och positiv väg i livet.
Kriminella kan ibland försöka locka unga att göra saker åt dem, som att hålla utkik, hantera pengar, eller gömma saker. Det kan börja med att de erbjuder pengar, dyra kläder, eller säger att du kommer att få respekt och tillhöra en grupp. Men ofta leder det här till farliga och svåra situationer att ta sig ur.
De kan kontakta dig på sociala medier som TikTok, Instagram eller Snapchat. Det kanske känns som småsaker i början, men det kan snabbt bli allvarligare. Var extra uppmärksam om de vill börja chatta i krypterade appar så som Signal och Telegram
Kom ihåg: Det är inte ditt fel om någon försöker lura eller pressa dig att göra något. Det är olagligt att rekrytera barn och unga till kriminell verksamhet, och det finns vuxna som vill och kan hjälpa dig. Du är inte ensam.
Om du är orolig för dig själv, ditt barn eller någon annan i din närhet, finns det stöd och hjälp att få. Kommunen erbjuder flera kontaktvägar och verksamheter som kan hjälpa dig.
Vid akuta situationer eller om du känner dig hotad ska du alltid kontakta polisen på 112.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.