Solgläntan

Förskolan Solgläntan har plats för cirka 53 barn fördelat på tre avdelningar där barnen är åldersindelade.

Snabba fakta om Solgläntan

  • Antal avdelningar: tre avdelningar
  • Plats: Salems
  • Vi lagar vår egen mat
  • Vi är certifierade enligt "Grön flagg".

Om Solgläntan

Förskolan Solgläntan har plats för cirka 53 barn fördelat på tre avdelningar där barnen är åldersindelade.

Vårt arbete är centrerat kring barnen. Vi brukar arbeta med olika projekt som drivs med hjälp av barnen, där barnens tankar och nyfikenhet driver arbetena. Vi strävar efter att ha en verksamhet där allt ska kännas möjligt, där glädje och att ha roligt genomsyrar förskolan.

Vi arbetar väldigt mycket med språkutvecklande. Det gör vi genom att dela upp barnen i mindre grupper vissa delar av dagen så att de ska få mer talutrymme.

Vi arbetar också med det pedagogiska verktyget Grön Flagg Länk till annan webbplats., vilket är ett sätt att lära barnen om miljön och återvinning.

Förskolan Solgläntan har tre avdelningar där barnen är åldersindelade. Vi strävar efter att ge barnen inflytande och delaktighet genom olika valmöjligheter i våra pedagogiska lekmiljöer. På vår gård finns lekmiljöer som utmanar och inspirerar barnen till lek och utforskande.

Leken har en stor och betydelsefull roll. Här söker och erövrar barnen kunskaper genom lek och socialt samspel men också genom att iaktta, samtala och reflektera. Det är ett lustfyllt sätt att lära sig att stimulera sin fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga att samarbeta och lösa problem.

 

Språkutvecklande genomsyrar verksamheten

Språkutvecklande arbete genomsyrar vår verksamhet. För att öka barnens talutrymme så delas barnen upp i mindre grupper under vissa delar av dagen.

Vi arbetar också med det pedagogiska verktyget Grön Flagg Länk till annan webbplats. som används såväl i undervisning som i daglig drift.

Hos oss är det viktigt att alla barn ska kunna känna tilltro till sin egen förmåga och se sig själv som en tillgång i gruppen. Vi pedagoger strävar alltid mot att ha ett lyssnande, respekterande och framför allt ett nyfiket förhållningssätt kring barnens undringar och utforskande så att barnens självkänsla stärks.

Glädje och att ha roligt genomsyrar vår verksamhet där allt ska vara möjligt.

Att arbeta i projekt - ett sätt att utforska tillsammans

På Solgläntans förskola arbetar barn och pedagoger tillsammans i olika projekt. Projekten drivs med hjälp av barnens tankar och nyfikenhet som inspiration och vi utmanas tillsammans på ett lustfyllt sätt till att upptäcka och utforska nya saker kring de olika arbetena.

Språket har en stor roll i våra arbeten. Genom diskussion, sång, bild, drama, rörelse, läsa.

Med ett projektinriktat arbetssätt kan barnens lärande bli mångsidigt och sammanhängande. Lärande skall baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra.

Vi använder oss av pedagogisk dokumentation för att synliggöra barnens olika lärprocesser, här kan vi synliggöra barnens lärande i grupp och även enskilt Detta ger oss även möjlighet att komma vidare i våra olika projektarbeten.

På Solgläntans förskola arbetar förskollärare och barnskötare. Vi går på fortbildning, har planeringsdagar, avdelningsplanering och enskild planering.

 

Inskolning

På Solgläntan använder vi oss av så kallad föräldraaktiv inskolning. Denna form av inskolning innebär att vårdnadshavaren är med sitt barn på förskolan i 5-6 timmar per dag i tre dagar. Barn och förälder deltar tillsammans i alla aktiviteter under dagen och vårdnadshavaren tar själv hand om sitt barn på förskolan under dessa dagar vid lunch, blöjbyte och så vidare. Det är han/hon som ska hjälpa barnet att utforska den nya miljön och ge trygghet.

Tanken med denna inskolningsmetod är att barnet skolas in i den pedagogiska miljön, till verksamheten och till kamraterna. Barnet får även möjlighet till att anpassa sig till den nya förskolemiljön i sin egen takt, tillsammans med vårnadshavaren.

 

Föräldramöte

Varje avdelning på förskolan bjuder årligen in till föräldramöte. Vad som tas upp under dessa möten är olika, men det syftar alltid till att delge vårnadshavare information om verksamheten.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.

Publicerad:
Senast uppdaterad: