Jägargården

Jägargårdens är en familjär mindre förskola med cirka 39 platser fördelat på två avdelningar

Snabba fakta om Jägargården

  • Antal avdelningar: två avdelningar
  • Plats: Salem
  • Vi är certifierade enligt "Grön flagg".

Om Jägargården

Jägargårdens är en familjär mindre förskola med cirka 39 platser fördelat på två avdelningar:

  • Björnen, en 1-3 års avdelning på nedre plan

  • Älgen, en 3-5 års avdelning på övre plan

Vi öppnar förskolan klockan 06.30 och stänger klockan 17.30. Vi börjar och avslutar dagen tillsammans.

På Jägargårdens förskola har vi iordningställt olika hörnor tillsammans med barnen, hörnor som ständigt förändras beroende av barnens intressen att utforska materialet. Genom reflektioner om barnens eget utforskande lyfter vi deras funderingar i och utanför barngruppen, samt återkopplar i dokumentationer med barnen. Vi arbetar utifrån tanken att barn kan själv, vilket kräver att vi pedagoger är aktiva och reflekterande.

Vi har som grundföresats att allt får ta tid, det är här och nu som lärande sker oavsett om det är vid blöjbyte eller vid utforskandet av exempelvis matematikhörnan, ateljén eller instrumentsamlingen.

Vårt arbetssätt präglas av språkmedvetenhet genom att vi sätter ord på det barnen gör och genom att använda synonymer, stödtecken, samt uppmärksamma olika modersmål.

KASAM - känslan av meningsfullt sammanhang

Materialet i de olika hörnorna är tillgängligt och synligt där var sak har sin plats utifrån tanken om KASAM – känslan av meningsfullt sammanhang. Detta så att barnen kan experimentera i sitt lärande, tillsammans i interaktion. I dessa möten gynnas det sociala samspelet och empatin i olika sammanhang.

Vi arbetar efter Läroplan för förskolan, Lpfö 18 reviderad 2019 och andra styrdokument bland andra planen mot diskriminering och kränkande behandling. I läroplanen formuleras förskolans värdegrund och uppdrag samt mål och riktlinjer för verksamheten. Det enskilda barnets utveckling och lärande skall främjas i nära samarbete mellan förskola och hem.

Vi strävar efter en god samverkan med er föräldrar och ser gärna att ni är delaktiga i vår verksamhet.

På Jägargården arbetar barn och pedagoger tillsammans i projekt med stort fokus på lek och språkutveckling. För att ge barnen de bästa förutsättningarna genomför pedagogerna en löpande dokumentation av barnens och sitt eget lärande samt arbetar utifrån vår gemensamma Verksamhetsidé.

Pedagogisk dokumentation

Pedagogisk dokumentation kan sammanfattas som ett verktyg som hjälper oss pedagoger att synliggöra barnens läroprocesser, verksamheten och oss själva som pedagoger. Det förtydligar vad som kan utvecklas och förändra vår verksamhet.

Vi strävar mot ett kollektivt lärande. Att tanken skapar handling som i sin tur skapar nya tankar. Reflektion ska ske mellan pedagoger, barn, familjer, ledning.

Barn ska ges många tillfällen till reflektion

På Jägargårdens förskola arbetar förskollärare och barnskötare, både med lång och kort erfarenhet.

Vi går på fortbildning, har planeringsdagar, avdelningsplanering och enskild planering.

 

Inskolning

På Jägargården använder vi oss av så kallad föräldraaktiv inskolning. Denna form av inskolning innebär att vårdnadshavare är med sitt barn på förskolan i 5-6 timmar per dag i tre dagar. Barn och förälder deltar tillsammans i alla aktiviteter under dagen och föräldern tar själv hand om sitt barn på förskolan under dessa dagar vid lunch, blöjbyte och så vidare. Det är han/hon som ska hjälpa barnet att utforska den nya miljön och ge trygghet.

Tanken med denna inskolningsmetod är att barnet skolas in i den pedagogiska miljön, till verksamheten och till kamraterna. Barnet får även möjlighet till att anpassa sig till den nya förskolemiljön i sin egen takt, tillsammans med vårdnadshavare.

 

Föräldramöte

Varje avdelning på förskolan bjuder årligen in till föräldramöte. Vad som tas upp under dessa möten är olika, men det syftar alltid till att delge vårdnadshavare information om verksamheten.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.

Publicerad:
Senast uppdaterad: