Galaxen har plats för cirka 93 barn fördelat på fem avdelningar och ligger mitt i Salems centrum.
Runt vårt fantastiska Torg ansluter avdelningen Solen 1-3 år, Stjärnan 1-3 år, Månen 3-5 år, Vintergatan 3-5 år och Regnbågen 3-5 år. Galaxen erbjuder även omsorg på obekväm arbetstid.
Vi har en stor härlig gård där barnen får utforska bland annat naturens växlingar, odling, lära sig om växter och småkryp. Gårdens storlek ger fina möjligheter till att springa, leka och klättra. Vi har dessutom nära till skogen, biblioteket och lekparker där delar av vår verksamhet bedrivs.
Galaxen ligger mitt i Salems centrum och har fem avdelningar och ett stort gemensamt torg i mitten.
Galaxen erbjuder utifrån sin arkitektur ett nära samarbete mellan avdelningarna där vårt gemensamma torg blir en naturlig samlingsplats för aktiviteter. På torget möts barn från olika avdelningar i gemensamma aktiviteter. Där kan vi tillsammans till exempel undersöka ljus och skugga, bygga Eiffeltornet tillsammans med en kompis, titta närmre på masken som vi hittade på gården eller skulptera i lera. Det finns även tillgång till vattenateljé och ateljé för bild och form.
En viktig del av tiden på förskolan är barnens lek, språk och utveckling. För att ge barnen de bästa förutsättningarna genomför pedagogerna en löpande dokumentation av barnens och sitt eget lärande samt arbetar utifrån vår gemensamma verksamhetsidé.
Barnen har rätt till en likvärdig förskola av hög kvalitet. En förskola med lika förutsättningar att lära, leka, utforska, skapa. I Salems kommunala förskolor har vi enats om några begrepp som syftar till att bygga en likvärdig förskola där alla barn får förutsättningar att nå sin fulla potential. Alla kommunala förskolor arbetar processinriktat med fokus på barnens intresse och där barnen ses som medskapare av sitt och andras lärande.
Pedagogisk dokumentation kan sammanfattas som ett verktyg som hjälper oss pedagoger att synliggöra barnens läroprocesser, verksamheten och oss själva som pedagoger. Det förtydligar vad som kan utvecklas och förändra vår verksamhet.
Vi strävar mot ett kollektivt lärande. Att tanken skapar handling som i sin tur skapar nya tankar. Reflektion ska ske mellan pedagoger, barn, familjer, ledning.
Barn ska ges många tillfällen till reflektion och få möjlighet till att känna sig delaktiga i sitt och andras lärande.
På Torget serveras de flesta av dagens måltider. Maten tillagas av vår fantastiska kock och baseras på ekologiska råvaror i största möjliga mån. Barnen får smaka på en variation av mat och ibland har barnen en önskevecka där mat röstas fram för veckans alla dagar. Vid inskolningen är alla föräldrar välkomna att smaka på den fina maten.
På Galaxen använder vi oss av så kallad föräldraaktiv inskolning. Denna form av inskolning innebär att en vårdnadshavare är med sitt barn på förskolan i tre dagar. Barn och förälder deltar tillsammans i alla aktiviteter under dagen och föräldern tar själv hand om sitt barn på förskolan under dessa dagar vid lunch, blöjbyte och så vidare. Det är föräldern som ska hjälpa barnet att utforska den nya miljön och ge trygghet och pedagogerna försöker skapa relationer genom att vara i närheten och visa på det som är roligt och intressant. Vi försöker anpassa inskolningen efter barnet och därför kan inskolningarna se olika ut för olika barn.
Tanken med denna inskolningsmetod är dels att barnet skolas in i den pedagogiska miljön, till verksamheten och till kamraterna men även att föräldern lär känna pedagoger, barn och andra föräldrar. Barn och förälder får möjlighet att anpassa sig till den nya förskolemiljön i sin egen takt, tillsammans.
Varje avdelning på förskolan bjuder årligen in till föräldramöte. Vad som tas upp under dessa möten är olika, men det syftar alltid till att delge vårdnadshavare information om verksamheten.
Några veckor efter inskolningen erbjuds alla familjer ett uppföljningssamtal där vi samtalar om hur det har gått och hur det känns.
Längre in på höstterminen bjuder pedagogerna in till ett individuellt utvecklingssamtal. Under det samtalet fokuserar vi på barnets lärstrategier, trivsel och utveckling och som förälder har man möjlighet att påverka och vara delaktig i sitt barns lärande.
På vårterminen bjuder vi in till ett så kallat Gruppsamtal. I ett gruppsamtal pratar vi om hur pedagogerna undervisar och visar exempel på hur barnen/barnet arbetar med de olika projekt som de deltar i. Detta är även en chans att träffa andra föräldrar.
På avdelning Solen finns även omsorg på obekväm arbetstid. Omsorgen vänder sig till dig med barn från 1 år och till och med vårterminen barnet fyller 13 år. Omsorg på obekväm arbetstid erbjuds inte på aftnar och röda helgdagar samt helgnätter.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.