Galaxen har fem avdelningar och ligger naturnära mitt i Salems centrum.
Galaxen erbjuder utifrån sin arkitektur ett nära samarbete mellan avdelningarna där vårt gemensamma torg blir en naturlig samlingsplats för aktiviteter. På torget möts barn från olika avdelningar i gemensamma aktiviteter. Där kan vi tillsammans till exempel dramatisera en saga, undersöka skatter från naturen, titta närmre på masken som vi hittade på gården eller skulptera i lera. Det finns även tillgång till vattenateljé och ateljé för bild och form.
I alla Salems kommunala förskolor sätter vi stort värde på att barnen får med sig erfarenheter som stärker dem att bygga en hållbar framtid. På Galaxen så är Torget en naturlig plats för oss och barnen att tillsammans skapa demokratiska mötesplatser där vi kan fokusera på samarbete och hänsyn i relation med skapande, lek och rörelse.
Alla barn på Galaxen blir lästa för varje dag. Vi arbetar med böcker utifrån dialogisk högläsning, spontan högläsning, drama, leka en bok samt använder en metod som vi kallar 4D. 4 D betyder 4-dimensionell högläsning och kommer från Läsfrämjarinstitutet. Den består av boken, berättarrösten, improvisationsteater där karaktärerna kommer till liv och deltagarnas medskapande. Stor tonvikt läggs vid barnens medskapande och representation av deltagarna.
På Torget serveras de flesta av dagens måltider. Maten tillagas av vår fantastiska kock och när vi beställer varor så strävar vi efter ett så lågt klimatavtryck som möjligt.. Barnen får smaka på en variation av mat och ibland har barnen en önskevecka där mat röstas fram för veckans alla dagar. Vid inskolningen är alla föräldrar välkomna att smaka på den fina maten.
På Galaxen använder vi oss av så kallad föräldraaktiv inskolning. Denna form av inskolning innebär att en vårdnadshavare är med sitt barn på förskolan i tre dagar. Barn och förälder deltar tillsammans i alla aktiviteter under dagen och föräldern tar själv hand om sitt barn på förskolan under dessa dagar vid lunch, blöjbyte och så vidare. Det är föräldern som ska hjälpa barnet att utforska den nya miljön och ge trygghet och pedagogerna försöker skapa relationer genom att vara i närheten och visa på det som är roligt och intressant. Vi försöker anpassa inskolningen efter barnet och därför kan inskolningarna se olika ut för olika barn men räkna med att det tar minst 2 veckor innan man kan återgå helt till sitt arbete.
Tanken med denna inskolningsmetod är dels att barnet skolas in i den pedagogiska miljön, till verksamheten och till kamraterna men även att föräldern lär känna pedagoger, barn och andra föräldrar. Barn och förälder får möjlighet att anpassa sig till den nya förskolemiljön i sin egen takt, tillsammans.
Varje avdelning på förskolan bjuder årligen in till föräldramöte. Vad som tas upp under dessa möten är olika, men det syftar alltid till att delge vårdnadshavare information om verksamheten samt öka inflytande och delaktighet.
Några veckor efter inskolningen erbjuds alla familjer ett uppföljningssamtal där vi samtalar om hur det har gått och hur det känns.
På vårterminen bjuder pedagogerna in till ett individuellt utvecklingssamtal. Under det samtalet fokuserar vi på barnets lärstrategier, trivsel och utveckling och som förälder har man möjlighet att påverka och vara delaktig i sitt barns lärande.
På avdelning Solen finns även omsorg på obekväm arbetstid. Omsorgen vänder sig till dig med barn från 1 år och till och med vårterminen barnet fyller 13 år. Omsorg på obekväm arbetstid erbjuds inte på aftnar och röda helgdagar samt helgnätter.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.