Den medicinska elevhälsan omfattar skolsköterskans och skolläkarens arbete med hälsoundersökningar, vaccinationer och rådgivning. Målet är att främja elevers hälsa och förebygga ohälsa för att stödja deras lärande och utveckling.
Hälsoundersökning tillsammans med vårdnadshavare. Undersökning av längd, vikt, syn och hörsel. Eleven erbjuds vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund.
Skolsköterskan har ett samtal med eleven om inlärning, trivsel och kamratrelationer. Skolsköterskan undersöker elevens längd och vikt.
Inför besöket får eleven även fylla i en webbaserad enkät och elevens vårdnadshavare lämnar in en hälsouppgift. Under besöket samtalar skolsköterskan med eleven om situationen i skolan, inlärning, hälsoproblem, kamratrelationer, pubertet, kost, fysisk aktivitet. Skolsköterskan undersöker elevens längd, vikt och rygg.
Inför besöket får eleven även fylla i en webbaserad enkät och elevens vårdnadshavare lämnar in en hälsouppgift.Under besöket samtalar skolsköterskan med eleven om situationen i skolan, inlärning, hälsoproblem, kamratrelationer, pubertet, kost, fysisk aktivitet, tobak, alkohol, narkotika och sexualitet. Skolsköterskan undersöker elevens längd, vikt och rygg.
Inför besöket får eleven även fylla i en webbaserad enkät. Under besöket samtalar skolsköterskan och eleven om situationen i skolan, kamratrelationer, hälsoproblem, kost, fysisk aktivitet, tobak, alkohol, narkotika, sexualitet. Skolsköterskan undersöker elevens längd, vikt och syn. Eleven får även fylla i en webbaserad enkät.
När barn börjar skolan tar skolan över ansvaret för vaccinering från barnhälsovården (BVC).
De flesta vacciner ges som kombinationsvacciner. Det betyder att barn vaccineras mot flera sjukdomar samtidigt. Kommunen ansvarar, tillsammans med landstinget, för att erbjuda vårdnadshavare möjligheten att vaccinera sina barn. Vaccineringen sker enligt det barnvaccinationsprogram som regeringen beslutar. Elever som inte följt det svenska barnvaccinationsprogrammet erbjuds komplettering.
Det är frivilligt att vaccinera sig och du som vårdnadshavare måste ge ditt samtycke. Finns det flera vårdnadshavare måste båda lämna sitt samtycke. Blankett för samtycke skickar skolsköterskan ut digitalt några veckor innan vaccinationen. Du hittar de utskickade blanketterna på Elevhälsans webbportal.
Vaccination mot Mässling, Påssjuka och Röda hund
Vaccination mot HPV, Humant PapillomVirus
Vaccination mot Difteri, Stelkramp och Kikhosta
Folkhälsomyndigheten följer upp och kvalitetskontrollerar det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. För att kunna göra det registreras uppgifter om alla utförda vaccinationer. Uppgifterna är sekretessbelagda enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och går inte att koppla till enskilda individer.
1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning som du kan ringa dygnet runt, var du än är i landet. Telefonsjuksköterskorna på 1177 Vårdguiden svarar på dina frågor, bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och hänvisar dig till rätt vårdmottagning när så behövs.
Vid magsjuka ska barn som går på förskola eller familjedaghem kunna komma tillbaka när de äter som vanligt och det har gått minst två dygn utan att de har kräkts eller har haft diarré. Barn/Elever som går i skolan ska stanna hemma i minst ett dygn efter att de har blivit friska.
Barn- och elever som är inskrivna i verksamheten är sedan 2023 försäkrade genom Stockholmsregionens Försäkring AB (SRF). Vårdnadshavare till den drabbade gör anmälan om skada direkt till dem.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.