Alla barn, elever och medarbetare ska känna sig trygga och bemöta varandra med respekt. Arbetet i alla verksamheter med barn och elever ska präglas av ett engagemang och ett gott samarbetsklimat som bidrar till att alla barn och elever har en trygg miljö.
För att åstadkomma detta arbetar varje förskola och skola systematiskt för att motverka diskriminering, kränkande behandling och trakasserier. Varje förskola och skola har en plan mot diskriminering och kränkande behandling som ska upprättas årligen. I Salem har vi nolltolerans mot kränkande behandling och diskriminering i förskolor och skolor.
Om du befarar att ditt barn har blivit utsatt ska du först vända dig till någon av personalen på förskolan eller skolan och berätta om vad ni upplever har inträffat. Personalen har i sin tur en skyldighet att anmäla till verksamhetens rektor. Den måste i sin tur utreda uppgifterna skyndsamt och återkoppla till vårdnadshavaren om utredning och anmälan i ärendet. Om du upplever att förskolan eller skolan inte arbetar för att stoppa kränkningarna kan du vända dig med klagomål till barn- och utbildningsförvaltningen i Salems kommun.
Enligt skollagen ska varje förskola och skola upprätta en plan mot kränkande behandling och diskriminering.
Enligt diskrimineringslagen ska förskola och skola hela tiden arbeta för att se till att barn inte blir utsatta för diskriminering. Det innebär att förskolan och skolan ska:
Varje förskola och skola har en plan mot kränkande behandling och diskriminering. Planen mot kränkande behandling och diskriminering genomsyrar hela förskolans och skolans verksamhet och är väl synlig i utbildningen, i regler och rutiner. Alla elever, medarbetare och vårdnadshavare ska vara delaktiga i arbetet mot kränkande behandling och diskriminering.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.