Företagsbesök – Helios El & Solkraft

Kraftig tillväxt genom smarta energilösningar

Företaget Helios satsning på solkraft har varit framgångsrik – sedan starten har företaget haft en genomsnittlig tillväxt på 70 procent per år.

nyhetsbild

En kort promenad från Salem centrum ligger Företagsbyn. Där träffar vi Kim Zetterberg och Bo Eriksson, två återfallsentreprenörer som nu driver sitt andra företag tillsammans. Som företagsnamnet antyder handlar det om solcellsanläggningar. Sedan starten 2019 har de hjälpt många villaägare och fastighetsbolag att producera sin egen solel.

Det började egentligen med digitala skyltar. Men efter några framgångsrika år sålde de sitt första gemensamma företag och Kim och Bo började söka nya affärsidéer. De konstaterade att solkraft hörde till framtiden och drog igång sitt andra företag – Helios El & Solkraft. Satsningen skulle visa sig lyckosam, sedan starten har företaget haft en tillväxt på i genomsnitt 70 procent per år. I dag har man 6 anställda och framtidstron är stark.

– Solenergi är en växande marknad. Vi kunde dra nytta av vår kompetens och erfarenhet och såg potentialen i ett företag som fokuserade på service och kvalitet. Vi började med privatmarknaden och jobbade oss succesivt närmare företagssidan. Det är en spännande bransch där vi kan bidra både till bättre miljö och bättre ekonomi, säger Kim Zetterberg.

Företagsbesök på Helios

Bo Eriksson, Helios - Wictoria Berglund, näringslivskommitténs ordförande - Kim Zetterberg, Helios - Arne Närström, kommunstyrelsens ordförande.

Helios har vuxit stadigt sedan starten. Men under 2024 märktes en avmattning, framför allt på privatmarknaden. Inflation, räntor och en allmän osäkerhet i omvärlden påverkar hushållens investeringsvilja. Nu upplever man en prispress på marknaden. På företagssidan ser det däremot fortsatt positivt ut.

–Företagskunderna har ett mer långsiktigt perspektiv. För dem handlar det inte bara om ekonomi, utan också om att leva upp till sina hållbarhetspolicyer och olika lagkrav. Och privatmarknaden ser vi ändå ljust på. Den lär ta fart igen, när villaägarna tids nog ser ljusare på ekonomins utveckling, säger Bo Eriksson.

En investering i solceller är för många ett sätt att visa miljöengagemang, menar Kim och Bo. Ett sätt att visa att man bryr sig om både klimat och miljö. Men när det väl kommer till kritan är det ofta de ekonomiska argumenten som väger tyngst. I alla fall för privatpersoner. Företag däremot kan ha andra bevekelsegrunder. Här tar man beslut om investeringar för att de ligger i linje med organisationens policyer eller för att följa övergripande regler och förordningar.

Ett tillväxtområde för företaget är olika lösningar för energilagring. Det innebär att man kan spara sin solel till tillfällen då solen inte lyser. Eller så laddar man energi när elpriset är lägre som sedan kan förbrukas när elpriset är högre. Energilagring innebär alltså att man kan balansera tillgång och efterfrågan för att jämna ut elförbrukningen. Det kan man tycka att alla borde ha, men för de flesta privatpersoner innebär solel ett stort investeringsbeslut.

En investering i en solcellsanläggning på en villa brukar återbetala sig på 8–10 år. Återbetalningstiden kan förstås variera beroende på fastighetens förutsättningar och elprisets utveckling. Solpanelerna som Helios säljer är nästan uteslutande tillverkade i Kina. Tekniken bakom solpanelerna utvecklas ständigt, även om förbättringarna idag sker i långsammare takt än när solcellerna var nya på marknaden. Kim och Bo ser inte några avgörande teknikförändringar är på väg på kort sikt. Just nu handlar det mer om utseende, till exempel solpaneler i samma färg som takteglet eller smala böjbara solpaneler

Bo är uppväxt i Salem och Kim har tidigare bott här. Båda säger att de trivs med att vara Företagare i Salem. De är aktiva i företagarföreningar och har utbyte med andra företagare. Båda efterlyser mer nätverkande och mötesplatser med andra företag och anser att kommunen skulle kunna göra mer för att bidra till detta. I övrigt är båda nöjda med den service de får från kommunen.

– Det är en bra miljö här, och vi har ett fint utbyte med andra företag i fastigheten. Det skulle vara kul med fler tillfällen att nätverka och ett större samarbeta med andra företag i kommunen. Vi vill ju skapa fler affärstillfällen för företagen i Salem, avslutar Kim Zetterberg.

Helios

Bo Eriksson och Kim Zetterberg visar prov på solcellspanel.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.

Publicerad:
Senast uppdaterad: