Kommunalt vatten och avlopp

I kommunens detaljplanelagda områden finns ett utbyggt kommunalt vatten- och avloppsledningsnät. I Bornsjöområdet och delar av tätorten finns fortfarande enskilda avlopp kvar. I takt med att kommunen förtätas och detaljplaneläggs, byggs även den kommunala VA-anläggningen ut.

Dricksvatten

Salem har inget eget vattenverk utan köper allt vatten från Stockholm Vatten. Vattnets kvalitet kontrolleras kontinuerligt, både på vattenverket i Norsborg och i ledningsnätet.

Avlopp

Allt som spolas ner i avloppet kommer till Syvabs avloppsreningsverk. Syvab är ett kommunalt aktiebolag som ägs av kommunerna Salem, Botkyrka, Södertälje, Nykvarn samt av Stockholm Vatten AB.

Vad får jag spola ner?

Reningen i avloppsreningsverket är effektiv mot sådant som kan orsaka sjukdom och övergödning, men den är inte gjord för att hantera föremål som tops, våtservetter, bindor, kondomer, bomull, fimpar, kattsand, kemikalier, mediciner och fett.

Förutom toalettpapper är det endast avföring och kroppsvätskor som kan spolas ner i toaletten. Allt annat ska slängas i papperskorgen eller lämnas in på miljöstationer.

Lätt trycksatt avlopp (LTA)

Kommunen väljer typ av VA-system utifrån områdets förutsättningar. En LTA-anläggning väljs ofta om marken är kuperad där självfall inte är möjligt.

LTA-enheten tillhör fastighetens VA-installation och placeras på tomtmark utan servitut, ledningsrätt eller dylikt. Placeringen ska ske i samråd med kommunen, och det är viktigt att kommunen har tillgänglighet för drift och underhåll. Kommunen ansvarar för inköp, leverans, drift, underhåll och förnyelse av LTA-enhetens pump vid normalt slitage.

Fastighetsägaren ansvarar för installation, drift, underhåll och förnyelse av ledningar inom tomten till förbindelsepunkten. Fastighetsägaren ansvarar även för installation av elledningar för drift av pump och automatik (larm) samt anslutning av dessa ledningar till fastighetens elcentral.

Elförsörjningen ansluts till 3-fas 10 A trög över två separata säkringsgrupper, en för pumpmotor och en för larm vid hög vattennivå. Larmet ska placeras på en plats där man dagligen vistas, till exempel kök eller hall.

Elcentralen ska vara placerad ovan mark i medföljande skåp. Det ska tydligt framgå vilken säkring som går till pumpen respektive larmet (märk säkringarna i elskåpet).

Värmekabeln i isolerlådan från pumpenheten till förbindelsepunkten

Kommunen rekommenderar att elförsörjningen till värmekabeln i isolerlådan, från pumpenheten till förbindelsepunkten, alltid är på. Om pumpen behöver starta måste vattnet kunna pumpas iväg i ledningen från pumpenheten till förbindelsepunkten. En ledning förlagd i en isolerlåda där värmekabeln är avstängd riskerar att frysa vid kalla vintrar. Pumpen kommer då att försöka pumpa iväg vattnet tills den går sönder, vilket medför kostnader som fastighetsägaren får stå för.

Skötsel

VA-avdelningen sköter, underhåller och förnyar LTA-pumpen, under förutsättning att larm finns inkopplat och fungerar. Det får inte tillföras föremål i avloppet som kan skada pumpen. Det enda som får spolas ner är kroppsvätskor och toalettpapper, det vill säga absolut inte fett, tamponger, bindor, hår, fimpar, kattsand med mera. Fastighetsägaren står för kostnaderna när reparation behövs för att pumpen satts igen av sådant som inte hör hemma i avloppet. Som nämnts ovan ansvarar även fastighetsägaren för att ledningar och pumpenheten inte ska frysa (genom att isolera luckan).

VA-enhetenMiljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.

Publicerad:
Senast uppdaterad: