Adresser och namnsättning

Här kan du läsa om varför adresser är viktiga, hur en adress sätts och vad som gäller för namn på vägar och andra platser i kommunen.

Varför behövs en adress?

En adress är viktig för att räddningstjänst, hemtjänst, posten, leverantörer och andra ska kunna hitta rätt. Adressen är också nödvändig för att du ska kunna folkbokföra dig på din bostad.

Kommunen ansvarar för att besluta om belägenhetsadresser. Postnummer och postort beslutas av PostNord.

Hur går adressättningen till?

Kommunen hanterar adresser genom att registrera dem i Lantmäteriets register. När en ny adress registreras aviseras förändringarna till Skatteverket och sprids till andra aktörer i samhället. I vissa fall sätts adresser redan när en ny fastighet bildas, men ofta görs det först när fastighetsägaren skickar in en bygglovsansökan.

Om en fastighet behöver en ny adress kontaktar kommunen fastighetsägaren eller entreprenören för att diskutera behovet. När parterna är överens fattar kommunen ett officiellt adressbeslut.

I nya bostadsområden lämnas ofta luckor i nummerserien för att kunna adressera framtida byggnationer på obebyggda fastigheter. Vid förtätning av befintliga bostadsområden ändras adresser oftast inte för att undvika kostnader och besvär för de berörda. I vissa fall används littera (t.ex. 21A, 21B) om det inte finns fler lediga adressnummer.

Belägenhetsadresser på landsbygden och i tätorter

I Salems kommun har man i huvudsak gårdsadresser på landsbygden, till exempel Kolbotten, Masten 1. Dessa gårdsadresser tillhör postorterna Södertälje eller Norsborg.

I tätorter används gatuadresser med adressområdesnamn och nummer, till exempel Bollplansvägen 4. För att underlätta orientering undviker kommunen att blanda gatuadresser och gårdsadresser i samma område. Tätortsdelen tillhör postorten Rönninge.

Hur går namnsättning till?

Behovet av nya vägnamn och kvartersnamn uppstår ofta vid detaljplanering. Tjänstepersoner på plan- och exploateringsenheten tar fram namnförslag, ofta i samråd med hembygdsföreningen. Förslagen skickas på remiss till kultur- och fritidsnämndens ordförande och till de närliggande Södertörnskommunerna. Om förslagen godkänns tas de upp för beslut i bygg- och miljönämnden.

Kommunen försöker i första hand bevara äldre namn eller välja namn som är kopplade till tidigare verksamheter på platsen. I vissa områden används kategorinamn, som till exempel i Salemstaden.

Memorialnamn används ibland för att hedra personer som haft stor betydelse för kommunen. För att ett memorialnamn ska godkännas ska personen ha varit död i minst fem år, och namnet bör helst vara ett kvinnonamn för att öka könsfördelningen.

Kommunen beslutar om namn på både kommunala och enskilda vägar. Kommunala vägar får ändelsen -vägen, medan enskilda vägar får ändelsen -stigen.

Regler för vägnamn

Vägnamn ska:

  • vara lämpliga för att orientera i miljön,
  • vara lätta att uttala, uppfatta och minnas,
  • vara lättstavade och korta (max 35 tecken),
  • inte kunna förväxlas med andra namn,
  • inte ha koppling till företagsnamn.

Kortare återvändsgator får ofta inget eget namn, utan adressnummer sätts efter intilliggande namngiven gata. I vissa fall, om det finns flera byggnader på en kortare väg, kan det vara motiverat att ge vägen ett eget namn.

Kan en fastighet ha flera adresser?

Ja, en fastighet kan ha flera adresser. Om byggnaden har flera entréer eller fastigheten gränsar mot flera gator kan den få flera adresser. Kontakta kommunen om du behöver fler adresser för din fastighet.

Är fastighetens adress och postadress samma?

Vanligtvis är fastighetens adress och postadress densamma, men inte alltid. En postadress kan vara en postboxadress, vilket inte kan vara en fastighetsadress.

Får man hitta på egna adresser?

Nej, det är kommunen som beslutar om adresser och registrerar dem i fastighetsregistret. Det räcker inte med att bara sätta upp en skylt för att en adress ska bli giltig.

Läs mer på Lantmäteriets webbplats

Vill du veta mer om adresser, namnsättning och det nationella lägenhetsregistret? På Lantmäteriets hemsida hittar du bland annat instruktioner för lägenhetsnumrering.

KartingenjörPlan- och exploateringsenheten
Säby torg 16

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.

Publicerad:
Senast uppdaterad: