Här hittar du information om hur du hanterar ditt hushållsavfall och farligt avfall på ett miljövänligt sätt. Här finns också kommunens avfallsplan och avfallsföreskrifter som är framtagna tillsammans med SRV Återvinning samt andra kommuner.
Här får du information om var du kan lämna ditt avfall för återvinning i Salems kommun, inklusive återvinningscentralen (ÅVC) och återvinningsstationer (ÅVS).
I Salem finns en återvinningscentral på Tvärvägen 8 (bakom Circle K), där du kan lämna grovsopor och annat avfall som inte får plats i vanliga sopkärl. För öppettider och mer information, besök SRV webbplats.
Sedan 1 januari 2024 ansvarar SRV för återvinningsstationerna i Salem, där du kan lämna förpackningar som glas, plast, papper, kartong och metall. Där kan du även lämna småbatterier.
Om din återvinningsstation är skräpig eller om behållarna behöver tömmas kan du anmäla det till SRV, se nedan information gällande det.
Alla återvinningsbehållare, utom glasbehållarna, är handikappanpassade. De är designade för att vara lättare att använda, bland annat genom att inkasten har gjorts om så att det är enklare att tömma avfallet.
Här får du information om hur du kan hantera ditt hushållsavfall på ett bra och miljövänligt sätt.
Du kan kompostera matavfall som rester från köket och blommor, men det finns några krav för att komposteringen ska vara godkänd och inte orsaka problem för miljön eller hälsan. Kompostbehållaren måste vara skadedjursäker och isolerad så att komposteringen fungerar även under vintermånaderna.
Om du komposterar ditt matavfall kan du få en reducerad taxa för avfallshämtning. För att anmäla din kompostering, fyll i en blankett via kommunens e-tjänsteplattform.
Du kan ansöka om uppehåll i avfallshämtningen om det gäller ett fritidshus eller om du under en period inte behöver hämtning från ditt bostadshus. Uppehållet måste vara minst tre månader och kan godkännas för högst tre år i rad. Ansökan måste göras senast tre veckor innan uppehållet börjar, och för fritidshus senast den 15 april inför sommarsäsongen.
Farligt avfall är avfall som innehåller ämnen som kan skada hälsa eller miljö, såsom lösningsmedel, oljor, rengöringsmedel, batterier, färgrester och kemikalier. Dessa ämnen kan vara giftiga, cancerframkallande, explosiva eller brandfarliga, och kräver därför särskild försiktighet vid hantering och behandling.
Att sortera ut farligt avfall är en viktig del av källsorteringen. Som privatperson är det viktigt att du noggrant separerar detta avfall från annat avfall. Farligt avfall ska lämnas på en återvinningscentral för korrekt hantering.
Källsortering är viktigt för att minska miljöpåverkan och ta tillvara på våra resurser. Genom att sortera rätt kan vi minska avfall och bidra till en mer hållbar framtid. Sverige är redan bra på att sortera, men det finns alltid mer att göra.
Avfallstrappan är en viktig del av EU:s avfallsdirektiv och beskriver hur vi bör hantera vårt avfall, med målet att minska avfallsmängden och återanvända resurser. Här är de fem stegen:
Genom att följa dessa steg och sortera rätt, kan vi tillsammans minska avfallet och skapa en mer hållbar framtid.
Det är förbjudet att skräpa ner på allmänna platser och i naturen. Nedskräpning är både ett miljöproblem och en kostnad för samhället. Den som orsakar skräpet ansvarar för att städa upp. Om den ansvarige inte kan identifieras, tar kommunen hand om städningen.
Om du ser nedskräpning kan du anmäla det till kommunens miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning.
Övergivna bilar är nedskräpning och ska tas om hand på rätt sätt. Om du hittar en övergiven bil kan du anmäla den till kommunen. Vi försöker spåra ägaren, och om vi inte hittar denne, tar kommunen bort bilen. För mer information om hur du skrotar en bil, besök Transportstyrelsens webbplats.
Om en bil står övergiven på en otillåten plats kan kommunen ta bort och skrota den. Vi försöker alltid kontakta ägaren innan bilen tas bort. I vissa fall kan kommunen även flytta ett fordon om det hindrar arbete, till exempel vägarbete.
Du kan anmäla om din återvinningsstation är skräpig eller om behållarna behöver tömmas.
Du kan också ringa oss under följande öppettider:
Måndag - fredag: 08.00 - 20.00
Lördagar: 10.00 - 16.00, med lunchstängt klockan 12.00 - 12.30.
Telefon: 08-608 90 03
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.