Du behöver oftast bygglov om du vill bygga nytt, bygga till eller göra vissa andra ändringar. Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov.
Här kan du läsa mer om de vanligaste byggärendena och få mer information om vad som krävs för respektive ärende. Använd gärna de checklistor som finns för att underlätta din ansökan.
Att bygga ett nytt hus är en spännande process, och för att underlätta din ansökan om bygglov har vi tagit fram en tydlig checklista. Följ dessa steg och se till att ha alla handlingar redo.
Du ansöker enklast via våra e-tjänster. Det går snabbt och smidigt och du kan även komplettera ärendet digitalt. För att använda e-tjänsten behöver du:
Situationsplanen ska:
Denna ritning ska visa:
Planritningarna ska:
Fasadritningarna ska:
Ritningarna ska visa:
Om marken är kuperad krävs:
Ytterligare handlingar kan krävas beroende på projektets omfattning. Kontakta oss gärna innan du skickar in ansökan för vägledning.
Attefallshus är komplementbyggnader eller komplementbostadshus som får uppföras nära ett befintligt en- eller tvåbostadshus med en attefallsanmälan. Den totala byggnadsarean för alla Attefallshus på en tomt får vara högst 30 m². Ett attefallshus får vara max 4 m i taknockshöjd (utvändigt).
Om byggnaden ansluts till vatten och avlopp tillkommer en lägenhetsavgift till kommunens VA-avdelning, oavsett byggnadstyp.
Du kan göra en tillbyggnad på maximalt 15 m² bruttoarea på ett en- eller tvåbostadshus med en attefallsanmälan. Tillbyggnaden måste vara inbyggd och kan inte vara en öppen yta, som skärmtak eller balkong.
Du får uppföra två takkupor på ett en- eller tvåbostadshus som saknar takkupor, så länge de tillsammans täcker högst halva takfallet med en attefallsanmälan. Bygglov krävs dock om takkuporna påverkar husets bärande konstruktion.
Genom en attefallsanmälan kan du inreda en ytterligare bostad i ditt enbostadshus, så att byggnaden blir ett tvåbostadshus. Den nya lägenheten ska uppfylla alla lagstiftningens krav på ett självständigt boende, exempelvis tillgänglighet för rörelsehindrad, tillräckligt ljusinsläpp, rumshöjd och tillräcklig isolering, utgöra en egen brandcell och ha möjlighet till bilparkering etc.
För att glasa in en balkong behövs bygglov. Ansökan ska innehålla en fasadritning där den berörda balkongen tydligt markeras. I flerfamiljshus är det hyresvärden eller bostadsrättsföreningen som ansvarar för att ansöka om bygglov.
Installation eller ändring av ventilation kräver en anmälan.
Du måste göra en anmälan för att installera en eldstad. Till anmälan ska du bifoga:
Observera att skorstenen ska vara minst en meter högre än takbeläggningen och överstiga taknocken. Eldstaden måste vara typ- och miljögodkänd. Kontakta Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund för rådgivning om rätt höjd på skorstenen.
En mur som är högst 50 cm på sin högsta punkt kräver inte bygglov. Bygglov kan ändå krävas för lägre murar om de bedöms påverka omgivningen avsevärt.
Även för bygglovsbefriade murar är du ansvarig för att säkerställa att inga kommunala eller privata ledningar påverkas. Detta är särskilt viktigt vid murar nära gator, där ledningar ofta finns. Kontakta bygglovsenheten för rådgivning om du är osäker.
Målning av fasaden som inte avsevärt påverkar byggnadens karaktär kräver inte bygglov.
För äldre kulturbyggnader eller radhus som sticker ut i färg kan bygglov behövas.
Se information under Attefallshus och komplementbyggnader.
Du behöver generellt inte bygglov för utanpåliggande solcellspaneler eller solfångare, men undantag gäller för byggnader inom kulturmiljö eller om panelerna integreras i tak- eller fasadmaterial.
För att inreda en övervåning i ett enbostadshus krävs ingen bygglovsansökan, men en anmälan och startbesked behövs. Bygglov krävs dock om vinden inte är godkänd som bostadsyta.
Bygglovskrav för altaner beror på höjd, placering och utformning.
För säker rådgivning, kontakta bygglovsenheten med en skiss som visar mått, placering och utformning.
Spaljéer eller pergolor, som är öppna konstruktioner för växter, får byggas utan bygglov.
Konstruktionen ska bestå av minst 80 % luft och får inte hindra sikten på offentliga platser eller vägtrafik.
Byggetablering omfattar tillfälliga funktioner som byggbodar, containrar, upplag, stängsel och plank under byggtiden.
Byggbod, container, upplag, byggplank eller byggskylt.
Glesa byggstängsel, t.ex. Gunnebostängsel.
Placera byggetablering nära byggarbetsplatsen och på egen mark. För placering på annans mark krävs fastighetsägarens tillstånd, eller tillstånd från polisen om marken är kommunägd.
Byggbodar för kontor och besök ska vara tillgängliga för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Undrar du över hur man söker bygglov eller gör en anmälan?
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.