Du behöver ofta bygglov om du vill bygga nytt, bygga till eller göra vissa ändringar. Ibland behöver du inte bygglov, men ska istället göra en anmälan. Här kan du ta reda på vad som gäller för de vanligaste åtgärderna och vilka handlingar som krävs.
Innan du ansöker om bygglov behöver du veta om ditt projekt kräver bygglov, en anmälan eller andra tillstånd. Förbered de handlingar som ansökan kräver, vilka handlingar du behöver beror på vad du ska bygga eller ändra. Det är också bra att kommunicera med grannar om dina planer i ett tidigt skede, särskilt om det kan påverka dem. Vid större projekt kan du behöva anlita en kontrollansvarig.
Vad ska du bygga eller ändra?E-tjänst - Beställ kartaAnsökan görs via Salems kommuns e-tjänst, där du loggar in med Bank-ID. I e-tjänsten fyller du i ansökan, bifogar ritningar och andra dokument och kan följa ditt ärende. Om din ansökan är komplett går processen snabbare. Du använder samma e-tjänst för att söka bygglov och göra en anmälan. I e-tjänsten kan du skicka in kompletteringar, kontakta din handläggare och få aviseringar när något händer i ditt ärende. Kostnaden för handläggning av bygglov bestäms av en taxa som är fastställd av kommunfullmäktige. Avgiften beror på vilken typ av åtgärd som ansökan gäller, byggnadens storlek, planläge och åtgärdens komplexitet. Tänk på att det kan tillkomma kostnader för kartunderlag och planavgift.
E-tjänst - BygglovsärendenTaxor för plan- och bygglov i Salems kommunAnsökan behandlas, följ ditt ärende
När din ansökan är inskickad granskar en bygglovshandläggare den utifrån PBL och gällande detaljplaner. Om några handlingar saknas kan du behöva komplettera din ansökan, i så fall kontaktar vi dig. Observera att handläggningstiden pausas tills ansökan är komplett, därför är det bra att skicka in dina kompletteringar så snabbt som möjligt. Om du planerar några ändringar i ditt projekt behöver du meddela bygglovshandläggaren om ändringarna och lämna in nya handlingar. I vissa fall behöver vi ta in synpunkter på ansökan från andra sakägare, till exempel grannar. Handläggningstiden för bygglovsärenden är upp till tio veckor från det datum då din ansökan är komplett och för anmälningsärenden är handläggningstiden fyra veckor. Under denna tid kan du följa ditt ärende i e-tjänsten där du också kan skicka in kompletteringar och kommunicera med din handläggare.
När byggnadsnämnden har fattat beslut får du besked via e-tjänsten. Vid bygglov kungörs beslutet för allmänheten och det finns möjlighet att överklaga beslutet. Tänk på att du behöver invänta att beslutet vinner laga kraft (3 veckor efter beslutsdatum) innan du börjar bygga för att undvika risken att behöva betala byggsanktionsavgift och att återställa.
Innan du kan börja bygga måste du få ett startbesked. Detta bekräftar att tekniska krav och kontrollplanen är godkända. Vid enklare projekt kan bygglov och startbesked ges samtidigt. Planera byggnationen noggrant och säkerställ att entreprenörerna följer kontrollplanen. Om några ändringar i projektet blir aktuella under byggnationen behöver du ansöka om en ändring av bygglovet innan ändringarna utförs. På ett tekniskt samråd går du, en byggnadsinspektör och den som är kontrollansvarig tillsammans igenom hur bygget har planerats, hur det ska utföras och av vem. Ni går även igenom tekniska handlingar, som exempelvis konstruktionshandlingar.
Eventuellt besök på byggarbetsplatsen
När bygget väl är igång kan du få besök av en byggnadsinspektör på byggarbetsplatsen. Det bestäms vid det tekniska samrådet. Den som är kontrollansvarig måste närvara vid besöket och det är bra om du som byggherre också har möjlighet att vara med. Syftet med besöket är att se efter så kontrollplanen följs.
Slutbesked, börja använda byggnaden
När byggnationen är klar ska du ansöka om ett slutbesked. Byggnadsnämnden kontrollerar att allt har utförts enligt bygglovet, beslutet och kontrollplanen. För större projekt kan ett slutsamråd hållas innan slutbeskedet ges. När slutbeskedet är utfärdat får du börja använda byggnaden. Spara alla dokument som rör projektet, eftersom de kan behövas vid framtida ändringar eller försäljning. Om du har frågor om kostnader, processen eller vilka handlingar som krävs kan du kontakta bygg- och miljöenheten för rådgivning.
Kommunen erbjuder en e-tjänst som förenklar hanteringen av bygglovsärenden. Där kan du ansöka om bygglov, göra anmälningar, begära förhandsbesked och söka strandskyddsdispens. Alla ärenden hanteras digitalt.
I e-tjänsten kan du:
Aviseringar skickas till din e-post eller digitala brevlåda, som Min myndighetspost eller Kivra, när något händer i ditt ärende.
För att logga in i e-tjänsten behöver du Bank-ID. Företagare loggar in som företagsrepresentant med sitt Bank-ID och organisationsuppgifter.
Om du inte har Bank-ID kan du kontakta kommunens kontaktcenter för hjälp.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.