Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Detaljplanens genomförande

När en detaljplan har vunnit laga kraft ska den genomföras. Genomförandetiden bestäms i gällande detaljplan och kan vara minst 5 och högst 15 år. I omvandlingsområden där exempelvis gatu- och VA-nät planeras byggas ut har kommunen oftast en genomförandetid på två till fyra år för de kommunala anläggningarna. Efter att utbyggnaden är färdigställd kan berörda fastighetsägare ansöka om bygglov och påbörja byggnation för exempelvis bostadsbebyggelse.

Uppdelningen av genomförandetiden är till för att kommunen ska hinna detaljprojektera, handla upp entreprenör och bygga ut infrastrukturen, såsom gator, gång- och cykelbanor samt vatten- och avloppsledningar inom ett område innan de nya bostäderna kommer till.

Avtal med privata fastighetsägare 

När kommunen behöver överta mark från en privat fastighetsägare för att exemeplvis kunna bygga ut en gata till den bredd som detaljplanen föreslår, regleras det i ett så kallat genomförandeavtal eller överenskommelse om fastighetsreglering

I de fall kommunen behöver överta mark från en privat fastighetsägare regleras frågan om ersättning i enlighet med kommunens gällande exploateringsriktlinjer. Kommunen strävar som regel efter att komma överens med berörda fastighetsägare.

Fastighetsbildning

Lantmäteriet är den myndighet som fastighetsbildar. Genom så kallade lantmäteriförrättningar bildas nya gränser för olika ändamål som detaljplanen anger såsom för allmän plats, gator och naturmark. Inom kvartersmarken som ofta är privatägd får den enskilda fastighetsägaren på egen hand söka om förrättning, om exempelvis avstyckning, hos Lantmäteriet.

Markanvisningar och exploateringsområden

När det gäller markanvisningar och exploateringsområden, så gäller andra förhållanden än vad som nämns ovan. 

Kommunal mark

Både när det gäller markanvisningar och exploateringsområden så upprättas avtal. Först skrivs ett planeringsavtal  eller samarbetsavtal där olika åtaganden regleras mellan kommunen och exploatören. 

När det avser kommunal mark är nästa steg att ett marköverlåtelseavtal upprättas. Ersättning för den mark kommunen överlåter grundas på en markvärdering av en opartisk värderare.

Privat mark

När det gäller privat mark heter avtalsformen exploateringsavtal.
I exploateringsavtal hanteras frågor relaterade till genomförandet av en detaljplan. Exploateringsavtalet reglerar även vilka åtaganden och kostnader exploatören ska stå för.

Senast uppdaterad 29 juli 2024