Livsmedel
Mat ska vara god, näringsrik och av hög kvalitet. För att vara det måste den hanteras på rätt sätt. Bygg- och miljöenhetens kontroll bidrar till att du som konsument får bra och säkra livsmedel. Kontrollen utförs utifrån Livsmedelslagen, Livsmedelsverkets föreskrifter och EU-förordningar som bestämmer förutsättningarna för livsmedelshanteringen.
Salem och Södertälje har ingått samverkansavtal. All rådgivning, tillsyn och kontroll av livsmedelsverksamheter i Salem utförs av Södertälje kommun från och med 1 januari 2024. Har du frågor ska du vända dig till livsmedelskontrollen@sodertalje.se
Det finns drygt 90 livsmedelsverksamheter i Salems kommun. Det är bygg- och miljöenheten som utför livsmedelskontroll i verksamheter som hanterar livsmedel som t.ex. restaurangkök, bagerier, förskole- och skolkök och andra verksamheter. Det är viktigt att notera att ansvaret alltid ligger hos livsmedelsföretagaren:
- Att ha företaget registrerat enligt livsmedelslagen
- Att servera, distribuera eller skänka bort säkra livsmedel (mikrobiologiskt, kemisk och fysiskt)
- Att ha rätt märkta förpackningar och menyer
- Att allt som hanteras är spårbart
Läs mer under Starta och driva livsmedelsverksamhet eller på Livsmedelsverkets hemsida.
Senast uppdaterad 13 juni 2024