Skolstart för nyanlända barn
Är du nyanländ i Salem och har barn som behöver börja i grundskolan? Kontakta Centrum för flerspråkighet, CFF. CFF ansvarar för att ta emot alla nyanlända elever mellan 7-16 år i Salems kommun och hjälpa dem att börja skolan.
Vem räknas som nyanländ?
Enligt skollagen räknas den som nyanländ som har
- varit bosatt utomlands och numera är bosatt i Sverige
- börjat i skolan efter höstterminens start, det kalenderår den fyller sju år.
Den anses inte längre som nyanländ som har gått fyra år i skolan i Sverige.
Så här går det till att börja i skolan:
- Du och ditt barn får komma på ett inskrivningssamtal där vi kartlägger förkunskaper och språkkunskaper.
- Du får hjälp att göra ett skolval för ditt barn.
- Du får besked om skolplacering och startdatum.
- Ditt barn börjar i skolan, antingen direkt i en vanlig klass eller i en förberedelseklass, beroende på ålder.
Läs mer om varje steg nedan. Kontaktuppgifter till CFF hittar du till höger på sidan.
Ni får komma på inskrivningssamtal
När Centrum för flerspråkighet får veta att en nyanländ elev flyttat till Salem bokar mottagningsteamet in en tid för inskrivningssamtal. På inskrivningssamtalet är eleven och vårdnadshavare eller god man med, samt enhetschefen för CFF, en socialpedagog och en tolk online. Ibland är även en skolsköterska med.
På inskrivningssamtalet får eleven berätta om sin tidigare skolgång, språkkunskaper och förväntningar på skolan i Sverige. Eleven får också information om svenska skolan och hur det fungerar att börja i skolan i Salem när man är nyanländ. Vårdnadshavare eller god man får hjälp att göra ett skolval.
Efter inskrivningssamtalet ger chefen för CFF en rekommendation om vilken årskurs eleven ska gå i. Skolvalet registreras då hos kommunen som i samråd med skolorna ger barnet en klassplacering. Rektor på mottagande skola fattar beslut om årskurs och klass. Socialpedagogen kontaktar vårdnadshavare och informerar om vilken klass eleven ska börja i och från och med när.
Du behöver välja tre skolor
I Sverige får vårdnadshavare välja skola till sitt barn. Du behöver välja tre skolor och rangordna dem i alternativ 1, 2 och 3. Du kan själv registrera ditt val i kommunens e-tjänst om du har bank-id, men du kan också få hjälp av socialpedagogen på CFF att göra det.
När valet är registrerat kontaktar kommunen skolorna i tur och ordning. Om det inte finns plats på ditt förstahandsval går frågan vidare till nästa skola. När ditt barn har fått en skolplacering kommer du att få besked om var och när barnet ska börja av socialpedagogen på CFF.
Mer information om vilka skolor som finns i Salem hittar du här. Du kan också be socialpedagogen på CFF om hjälp att välja.
Yngre elever börjar direkt i en vanlig klass
Elever som ska gå i årskurs 1 till 4 börjar direkt i en vanlig klass. Inför det gör CFF en fördjupad kartläggning av elevens förkunskaper i matematik och i att läsa och skriva. När eleven har fått en klassplacering på en skola kan hen gå ut i klass. I klassen får eleven stöd av en studiehandledare som kan elevens modersmål.
Äldre elever börjar i en förberedelseklass
Elever som ska gå i årskurs 5 till 9 får börja med att lära sig svenska intensivt i en förberedelseklass.I förberedelseklassen gör läraren en kartläggning av elevens förkunskaper i matematik och i att läsa och skriva. Utifrån vad kartläggningen visar får eleven en placering i ordinarie klass.
Senast inom två månader i förberedelseklassen börjar eleven på deltid i sin ordinarie klass. Det är vanligt att börja med praktiska och estetiska ämnen som idrott, slöjd, bild och musik för att därefter också utöka med matematik och engelska.
Eleven fortsätter samtidigt att studera svenska som andraspråk i förberedelseklassen, så länge hen behöver. Allteftersom eleven lär sig mer svenska går hen ut i allt fler ämnen.
När eleven är redo,studerar hen på heltid i sin ordinarie klass med hjälp av en studiehandledare som hjälper och stöttar på modersmålet. En elev kan gå maximalt två år på deltid i förberedelseklassen.
Senast uppdaterad 06 augusti 2024